EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,34 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Szeged

Egy utazó társulat olyan, mint egy család

Vándorszínészek még ma is élnek, nem csak a filmvásznon, és a múltban is léteztek. Papp Attilával, a Szegedi Miniszínház igazgatójával beszélgettünk a modern vándorszínészéletről.

– Hogyan került ön a színészet, a színház világába?


– Mondhatnám véletlenül, de már középiskolás éveimben is a Szegedi Tisza-parti Gimnázium színjátszó körében játszottam. Majd Zákányszéken tanítottam, és ott már én vezettem színjátszó kört. 1989-ben csatlakoztam az akkor Szegedi Miniszínpad néven ismert társulathoz.

A társulat gyakran fordul meg apró településeken is

– Mi is pontosan a Szegedi Miniszínház, és mitől mini?


– Színházunk utazó társulat, az országot és a környező országokat is járjuk előadásainkkal. Fő profilunk a klasszikus és az általunk írt gyermekdarabok, de repertoárunkban felnőtteknek szánt előadások is vannak. Hogy miért mini? Mondhatnám hogy azért, mert 4-5 fő adja elő az előadásokat, de a valódi ok más. 1998-ban elhunyt a társulat korábbi vezetője, Teszáry Gábor, ekkor vettem át a színház vezetését. Úgy akartam nevet változtatni, hogy megőrizzük a korábbit is, így lettünk Szegedi Miniszínház.

Papp Attilát a gimnázium óta érdekli a színház

– Az, hogy apró falvakban élő gyermekeknek is nyújtanak színházi élményt, akiknek ilyesmit egyébként nem sűrűn lenne alkalmuk szerezni, direkt társadalmi felelősségvállalás?

– Aki utazó színházat csinál, tudja, mire vállalkozik. Szeretjük, amit csinálunk, és igen, tudjuk, nagy a felelősség, a jövő színházlátogatóit neveljük ki, ha jól csináljuk a dolgunkat, és itt a lényeg! Jól kell csinálni, mert akkor a gyerekek szeretnek majd színházba járni, és felnőttként is igénylik a színház nyújtotta élményeket.

– Hogyan válogatja ki a színészeit?

– A tehetség alapján! Bár az utóbbi években a legtöbb kolléga színitanodában végzett, ez nem feltétel. A tehetséges fiatalokkal jól lehet dolgozni, és szakmai tudásukat folyamatosan fejleszthetik nálunk.

– Hogyan kell elképzelnünk a vándorszínészi életet? Olyan ez, mint a filmeken, bohém élet, amit csak az utakon és a színpadon élnek?

– Nos, felpakolni az autóra 300 kilométert utazni, felépíteni a díszleteket, egyórás előadás után lebontani, pakolni és haza 300 kilométert ismét vezetni, nem éppen leányálom. Közhely lehet, de a taps, a gyerekek öröme nekünk sokat jelent. Talán könnyebb lenne csak Szegeden játszani, de az biztos, hogy ennyi közös élmény nem érne bennünket.A társulat olyan, mint egy család, együtt jóban-rosszban.

– Megosztana velünk egy olyan történetet, ami kulisszatitoknak számít? Mi volt mondjuk a legviccesebb, ami a színpadon önnel történt?

– A legviccesebb?! Leg nincsen, de már regényt írhatnék a vicces és megható helyzetekről. Egy alkalommal a színpadon álltam mint indián törzsfőnök, és a „Mesélő szikla” öblös és visszhangos monológban adta számomra tanácsait. Kétszáz gyerek néma csendben figyelt. Mikor befejeződött a monológ, egy cérnavékony kislányhang szólalt meg a nézőtéren: ez a jó Isten! Csak álltam ott, a rekeszizmaim pedig erősen feszültek. A pedagógusok hangosan felnevettek. Hátul, a színfalak mögött a kollégák szintén! Néha egy varázslat kicsit félrecsúszik… a kislány reakciója mindenesetre természetes volt. Ez az, amire bennünket megtanít a munkánk. A gyerekek őszinték, nyíltak és befogadóak. A mi feladatunk, hogy ezzel éljünk, és ne visszaéljünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.