EUR: 312,64 Ft
CHF: 275,62 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Egyéb Pécs

Életet menthet ez a tetoválás!

Egy Pécsett született tetoválóművész fejéből pattant ki az az ötlet, hogy cukorbetegeknek varrjanak egyedi, kör alakú mintát, amivel felhívják a figyelmet a betegségükre. A kezdeményezést már a világ számos pontján átvették, így az egységesített jelzés akár több száz ember életét mentheti meg.

A tetoválás, amivel könnyebb a segítségnyújtás

Kék kör a bal csuklón, benne pedig a cukorbetegség stádiuma. A jel és az üzenet is egyértelmű, még azoknak is, akik azelőtt nem találkoztak ilyennel.


Készül a segítő tetoválás

– Ez egy olyan szituációban, amikor a beteg elájul vagy nem tud kommunikálni, akár életet is menthet. Mert egyértelmű, hogy mi lehet a baja – mondja Marton István, akinek a fejéből kipattant a figyelemfelhívó tetoválás.

Európa-szerte látni már ilyen köröket a csuklón

Marton István egy éve döntött úgy, hogy a nemzetközileg is ismert logót meghatározott színnel és betűtípussal varrja cukorbetegeknek. Majd elkezdett maga köré tetoválókat gyűjteni, akik önkéntes alapon tetoválnak. Már 250 tetováló több mint 400 kört varrt fel.


A piros pontok mutatják, hogy hány helyen varrnak ilyen logót

– Eleinte nehezen indult, de most már ott tartunk, hogy Németországban – ahol jelenleg én is dolgozom –, Dániában és Svédországban is ismerik és kérik ezt a mintát – mondja István.

Pécs is csatlakozott

A pécsi ötlethez természetesen Pécsett tetováló művész is csatlakozott. Magari Kristóf elsőként és egyelőre egyedüliként vállalta a nem mindennapi varrásokat.

Magari Kristóf is csatlakozott a kezdeményezéshez

– Nagy örömmel csatlakoztam én is ehhez a jószolgálati közösséghez, mint tetováló – meséli Magari Kristóf, akinek féléves kisfia is nagy löketet adott, hogy valami jót cselekedjen.

Kristófnál az elmúlt hetekben rengetegen jelentkeztek ilyen tetoválásért, de nem kaphatott mindenki.

Orvosi igazolás kell a tetováláshoz

– Olyan is volt már, aki szolidaritásból varratott volna magára ilyen jelet, de mondtuk neki, hogy ez sajnos nem fér bele, hiszen itt komoly üzenetről van szó – hangsúlyozta az ötletgazda. Csak cukorbetegek kérhetik és kaphatják meg a nemzetközileg is ismert jelzést.

Az egységesített jelzés rosszullét esetén „üzeni”, hogy egy cukorbetegnek kell azonnali segítség, így nem tévesztik össze más állapotokkal, mint a drog, részegség.

A cukorbetegek egy térkép segítségével tudnak tetováló művészt keresni Európában, illetve a közösségi oldalon is található egy csoport, ahol kutathatnak és jelentkezhetnek.

Kapcsolódó Cikkek