EUR: 322,17 Ft
CHF: 283,33 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Elítélték a londoni metróban robbantó migránst

Harmincnégy év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság a londoni metróban tavaly szeptemberben megkísérelt pokolgépes merénylet tettesét. Az iraki születésű 18 éves Ahmed Hassan helyezte el a londoni District metróvonal egyik szerelvényén azt a robbanószerkezetet, amely akkor lépett működésbe, amikor a metró beért a Parsons Green metróállomásra. A pokolgép nem robbant fel, azonban lángra kapott, és a hirtelen hőhatástól, illetve a menekülés közben kialakult lökdösődésben 51 utas megsérült, többen közülük súlyosan.

A nyomozás során kiderült, hogy Hassan az év diákja volt a Brookland középiskolában, és az ezért kapott 20 fontos (7 ezer forint) utalványát arra használta fel, hogy beszerezze a bombához szükséges egyik alapanyagot. Az  angol szociális szolgálat folyamatosan támogatta, nem tudtak radikalizálódásáról.


Az iraki fiú 2015-ben folyamodott menedékjogért Nagy-Britanniában. Ezt azzal indokolta, hogy fél az Iszlám Állam nevű terrorszervezettől, mert őt sok más fiatallal együtt elrabolták, és gyilkosságok végrehajtására képezték ki. A bírósági tárgyaláson viszont kijelentette, hogy ebből egy szó sem volt igaz.

Ahmed Hassan 24 évet kapott Fotó: EPA

Hassan lángoló bombája miatt 51 személy sérült meg (MTI/AP/@RRIGS)

Kapcsolódó Cikkek