EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Külföld

Először született ítélet Szerbiában az Iszlám Állam terrorcselekményeivel kapcsolatban

Első fokon összesen 67 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy belgrádi bíróság szerdán azt a hét férfit, akit több terrorcselekmény elkövetésével, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel való együttműködéssel, valamint a külföldi harcokra történő toborzással vádoltak. Ez az első olyan ítélet Szerbiában, amelyet az IÁ-val összefüggő terrorcselekmények miatt mondtak ki.

A szerb sajtó beszámolói szerint három vádlottra távollétében szabták ki az ítéletet, mert még szökésben van, nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene.


A legsúlyosabb ítélet 11 év, míg a legenyhébb 7 és fél év letöltendő börtönbüntetés volt.

A férfiakat azzal vádolták, hogy 2013-ban felvették a kapcsolatot az akkor már terrorszervezetnek minősített Iszlám Állammal és an-Nuszra Fronttal, majd Szerbiában és a nyugat-balkáni országokban pénzt gyűjtöttek, amelyből a szíriai és az iraki harcterekre induló szerbeket finanszírozták, valamint további harcosokat toboroztak. Az ügyészség szerint legalább 24 ember jutott ki a szíriai harctérre a közreműködésükkel. Az egyik elítélt, Abid Podbicanin az ügyészség szerint a balkáni harcosok hadtestét vezette Szíriában, később több internetes oldalon is azt lehetett olvasni, hogy meghalt a harcokban, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • 1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    Az orosz Progressz MSZ-10 teherűrhajó hajtóműveinek segítségével ezerkétszáz méterrel, a Földtől mért 409,35 kilométeres magasságba emelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának magasságát – közölte a Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ (CUP) vasárnap.

  • Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai “egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal – közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.