EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,49 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb XXII.kerület

Európa jövőjét is meghatározza a lengyel–magyar barátság

A Hajó utcai budafoki Duna-parton, a lakó- és ipartelep között felállított Mementó Szmolenszkért emlékművet a 2010-ben történt légi katasztrófa évfordulójára állították, amelyben 96 lengyel vesztette életét, köztük Lech Kaczynski elnök.

– Magyarország szolidaritást vállal a lengyel néppel. Ezt üzeni a Mementó Szmolenszkért emlékmű – mondta Németh Zsolt. Az országgyűlési képviselő hozzátette: a két ország útjai a történelem folyamán mindig találkoztak, a lengyel–magyar barátság segített átlendíteni a nemzeteket a legnehezebb időszakokon. Németh Zsolt reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy továbbra is megmarad a szoros barátság és együttműködés a két ország között.


– A lengyel–magyar barátságnak mély gyökerei vannak, a nemzetek történelmének régmúltjára nyúlik vissza. A barátság viszont nemcsak a múltról szól, azt ápolni, építeni kell, hogy legyen jövője is – fogalmazott Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke. Hozzáfűzte: „Nem lehet úgy gondolni a jövőre, hogy közben ne emlékezzünk Magyarországra, Orbán Viktorra és a Fideszre, ugyanis a mi barátságunk a közös út a szabad európai nemzetek jövőjéhez.” A lengyel politikus a nyolc évvel ezelőtti szmolenszki tragédiára is emlékezett, ahol 96 ember lelte halálát, köztük a testvére, Lech Kaczynski akkori lengyel államfő is.

– 1989-ben találkoztam először Orbán Viktorral, a Nagy Imre temetésén elmondott beszéde alatt éreztem meg igazán a szabadság szelét. A mai esemény legalább olyan megható, mint az akkori – emlékezett Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, a mai lengyel történelmet nem lehet megérteni a szmolenszki tragédia nélkül, Lech Kaczynski emlékművével a magyarok hidat építettek a megértéshez. Szerinte közös emlékezés nélkül nem létezhet a népek barátsága, ami a nemzetek jövőjét is befolyásolja.


Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy Lengyelország Közép-Európa vezető országa, hiszen négyszer akkora a területe és a lakosságszáma, mint Magyarországnak.

– Ha Lengyelországot támadják, akkor Közép-Európát, bennünket is támadnak, s amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar–lengyel barátságért és magunkért is. Huszonhét éve én is azt gondoltam, hogy Európa a jövőnk, de ma már úgy látjuk, mi vagyunk Európa jövője.

 

Budafok Duna-parti szakaszán Budapest Fővárosa és Budafok-Tétény önkormányzata együttműködésében, a TÉR_Köz pályázat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően újul meg a terület, melynek része a Makoldi Sándor szobrász által megvalósított Mementó Szmolenszkért emlékmű.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.