EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Egyéb Miskolc

Gárdonyi parknyitó koncert Hejőcsabán

Tavaly júniusban az operafesztiválon koncertezett Török Ádám és a Mini egy Bartók-műsorral, most április 20-án a Gárdonyi parkot nyitják műsorukkal, az előzenekar pedig a miskolci B3 Blues Project lesz.

Hejőcsabán koncertezik Török Ádám és a Mini – fotó: Lokál

Török Ádámot, a magyar progresszív dzsesszrock kiemelkedő alakját 1968-ban szippantotta be az éledező beat-rock élet, egy évvel később Závodi Jánossal megalakították a Minit, ahol az éneklés mellett a fuvolát választja hangszeréül. Később Papp Gyula billentyűs belépésével, valamint Nagy István basszusgitáros és Németh „Nemecsek” Tamás dobos csatlakozásával kialakul az együttes „aranykorszakát” jelentő formáció, ekkor születnek az olyan emblematikus szerzeményeik, mint a Kereszteslovag, a Gőzhajó, vagy a Vissza a városba. 1978-ra a Németh Károly billentyű, Németh Alajos basszusgitár, valamint Balogh „Szivacs” Jenő dobos felállás végre albumtulajdonosnak mondhatta magát. A Vissza a városba LP-t 1983-ig bezárólag még három kiadvány (Úton a Föld felé; Koncert; Dzsungel) követi, ám az igényes dzsesszrock csillaga ekkorra leáldozóban van. A váltakozó sikerű, külföldi turnékkal is tűzdelt évtized után 1991-ben Török Ádám a Magyarországon épp meghonosodó blues műfaj híve és követője lesz, amelyet a RABB elnevezésű formációjával visz sikerre, akkoriban egy miskolci zenész, Kerékgyártó Füles István is tagja volt a zenekarnak. E korszakhoz (1988) kötődik az első kerek születésnapi, dupla évfordulós koncert, a 40/20 megrendezése és sikere, amelynek első számjegye az életkort, a második a pályán eltöltött időt jelenti. Az 50/30 jubileumi szuperkoncert a Mini újjáéledését is hozza, ami változó összeállításban, töretlen sikerrel azóta is működik.


A Mini előtt a B3 Blues Project melegíti be a Gárdonyi közönségét – fotó: Lokál

A frenetikus sikerű budapesti „Török Ádám és a Mini 70/50” előadása után az országjáró turné állomásain a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész mellett olyan egykori és jelenlegi Mini-tagok, valamint vendégek szerepelnek, mint Papp Gyula és Németh Károly billentyűsök, Nagy István basszusgitáros, Tóth „Diza” Dénes dobos, ütőhangszeres, Kézdy Luca hegedűs, valamint egy fiatal, tehetséges bluesgitáros, Fehér Ádám.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.