EUR: 313,46 Ft
CHF: 276,84 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Gazdasági mélyrepülést hozna Magyarországra a migráció

Sokkal jobban állunk, mint 2010-ben. Hazugság, hogy csak az uniós támogatások miatt fejlődik Magyarország. Egyebek mellett ezt nyilatkozta a Pesti Srácoknak adott interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a szivárványkoalíció kormányzása ugrás lenne a sötétbe.

A magyar gazdaságról, az ország fejlődéséről és más fontos kérdésekről nyilatkozott Varga Mihály a Pesti Srácoknak. A nemzetgazdasági miniszter szerint mindenki láthatta, hogy mi történt Magyarországgal 2002-2010 között, amikor balliberális kormánya volt az országnak.


Varga elmondása szerint mára sokkal jobban áll az ország, mint 2010-ben. 2002-ben az adósságszint 53 százalék volt és 2010-ben, amikor elkezdték a kormányzati munkát, már 83 százalék volt az adósság mértéke. A nemzetgazdasági miniszter szavai szerint mára 83 százalékról eljutottunk 73-ra.

Fotó: Lokál

“Van tehát egy tartós csökkenési folyamat, ebből fakadóan mára a hitelminősítők ismét befektetésre ajánlott kategóriába sorolnak minket. “


Varga Mihály a választás valódi tétjéről is szólt, amikor a magyar gazdaság jövőjét és a migrációval való kapcsolatát említette, vagyis szerinte rendkívül kínos következményekkel járhat, ha az országba tömegével kerülnének be migránsok. Erre példaként Németországot hozta fel, ahol a bajor költségvetésben mára többet költenek a migránsokra, mint a gazdaság fejlesztésére, egészségügyre, és környezetvédelemre.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azokban az országokban, ahol liberalizálták a bevándorlást, ott ennek nagyon súlyos következményeim lettek. Szerinte Magyarországnak nem szabad ezt az utat választania, ráadásul a miniszter elutasítja azokat az érveket is, amelyek arról szólnak, hogy mennyire jót tesz a gazdaságnak a migráció. Ilyen például a társadalom elöregedése. “A demográfiai tendenciákat ismerjük, itt biztató változásokról beszélhetünk. A munkaerőnél pedig amíg vannak tartalékaink, addig ezeket kell erre használni. Van mintegy 150 ezer munkanélküli, van a közfoglalkoztatásban 140 ezer fő. Ezeket a tartalékokat kell használni! Visszavezetni ezeket az embereket a munka világába. Emellett a nők foglalkoztatása nálunk még közel sem olyan szintű, mint Nyugat-Európában, ami szintén egy komoly tartalék, szükség van a részmunkaidő és a távmunka lehetőségeinek bővítésére. A nyugdíj mellett dolgozni kívánók foglalkoztatását is tovább lehet könnyíteni. Nekünk ebben érdemes gondolkodni. Németország gazdag ország és el tud költeni évente 22 milliárd eurót migránsokra.” – mondta Varga Mihály.

Fotó: MTI

A miniszter az ellenzék egyik vesszőparipájáról, az egykulcsos adóról is kifejtette álláspontját. Mint ismeretes, ők a többkulcsos adót szorgalmazzák. Ezzel szemben Varga azt mondja: ha bevezetnék a kétkulcsos adót, az igazából adóemelést jelentene.

“2010 előtt a többkulcsos adóval jutottunk csődbe, a progresszív adó olyan méregpirula, amit Fizessenek a gazdagok címkéjű mézzel bevonva akarnak nekünk beadni” – jelentette ki Varga Mihály.

A hazai ellenzék folyton azt fújja, hogy rosszul működnek Magyarországon a dolgok a Fidesz-KDNP kormányzása óta és rajtunk kívülálló folyamatok miatt fejlődik csak a gazdaság. Varga szerint a kifogásaik három pontban foglalhatóak össze. Egyrészt csak az uniós források miatt növekszünk. Másrészt a magyar kormány meghamisítja az adatokat. A harmadik állítása az ellenzéknek, hogy a világgazdasági fellendülés miatt áll így a magyar gazdaság.

Varga Mihály szerint a három ellenzéki tézis egyike sem igaz. “Ma a magyar gazdaság uniós támogatás nélkül is 3-3,5 százalékkal lenne képes növekedni, ekkora a potenciális növekedés.” Ehhez hozzátette, hogy az adathamisítás vádjával nem is tudnak mit kezdeni, ugyanis manapság már az Eurostat hitelesíti az adatokat, így kizárt a csalás.

Az ellenzék részéről ugyanakkor gyakran hangzik el vádként, hogy jó-jó, de a környező országok növekedésben bőven lehagyták Magyarországot. Varga szerint ennek is megvan a magyarázata.

“Amikor 2003-2008 között konjunktúra volt Európában, akkor a szlovákok 12-14 százalékkal tudtak növekedni, mi pedig 1-2 százalékkal. Ekkor kerültünk lépéshátrányba a környező országokkal szemben. A szlovákok 2007-ben hagytak le minket életszínvonalban. Ezeket a hátrányokat dolgozzuk le éppen. Ma a régiós versenyben nem utolsók vagyunk, hanem visszazárkóztunk a középmezőnybe. A magyar gazdaság tavaly jobban növekedett, mint a szlovák, a keresetek pedig jobban emelkedtek, mint a cseheknél, vagy a lengyeleknél. “

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az alapjövedelem ötletét is felvetette már külföldi tapasztalatokra hivatkozva. Varga szerint a polgári oldal és a baloldal felfogásbeli különbsége tükröződik az állításban. Varga Mihály szerint ugyanis ők a munka alapú társadalmat részesítik előnyben, míg a baloldal szerint a munka nélkül kapott pénzekre helyezi a hangsúlyt.

“Ha tudomásul vesszük azt, hogy egy felzárkózó ország vagyunk, akkor arra kell törekedni, hogy minél többen dolgozhassanak. És nemcsak azért, mert abból az embereknek jövedelme van, hanem azért, mert ez növeli az egyén önbecsülését, a munka pedig közösséggé tesz minket.” – fogalmazott Varga Mihály, aki hozzátette, hogy januárban az átlagkeresetek 13,8 százalékkal nőttek. A nemzetgazdasági miniszter a helyes irány, munkán keresztül juttatni tisztességes bérhez minél több embert. Varga Mihály végül azt is megemlítette, hogy vasárnap hazánk jövőjéről kell döntenünk, így óriási a tét a választáson.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek