2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Sport

Genzwein Ferenc: Szakmailag hibás döntés a 12 csapatos NB I!

Volt játékos, technikai vezető, szakosztályvezető, vezetőedző és szakmai igazgató, sőt, klubtulajdonos is. Nevét szinte mindenki – nem véletlenül – a Vasassal köti össze, de Akasztón sem mindennapi sikereket ért el. Aztán egyik pillanatról a másikra eltávolodott a futballtól, és bár lehetett volna az Újpest, sőt, a Ferencváros edzője is, ma már a Testnevelési Egyetem kancellárja.  A magyar futballal foglalkozó mifocink.com új riportsorozatában Dr. Genzwein Ferenc beszélt életéről, munkáiről, a magyar futballról, és arról, hogy szerinte szakmailag elhibázott döntés volt a 12 csapatos NB I bevezetése, és aki szerint semmilyen előrelépés nem várható válogatott szinten.

Genzwein Ferenc ma a Testnevelési Egyetem kancellárja (Fotó: mifocink.com)

Genzwein Ferenc, mint minden kisgyerek, futballista akart lenni. Játszott a Vasas, az Elektromos és egy kis ideig az MTK különböző korosztályos csapataiban, ám az egyetem első évében eldőlt sorsa.
– Akkoriban nem lehetett nappali egyetemre járni és focizni is egyszerre, mert egész egyszerűen nem volt rá idő. Hála Istennek, mert ha lehetett volna, akkor folytatom, és lettem volna egy rossz NB III-as játékos. Így viszont abbahagytam asportot, tanultam – mondta a mifocink.com-nak Dr. Genzwein Ferenc -, aki 1980-ban szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Karán, majd 1982-ben doktorált.


És persze focizott is, a MAFC csapatában játszott.
– Az már csak bohóckodás volt. Az egyetem után pedig inkább az üzleti életre koncentráltam.

Persze, ez sem akadályozta meg abban, hogy sportvezetőként a futballban dolgozzon.
– 1984-ben a Ganz-MÁVAG csapata kiesett az NB II-ből, Kisteleki István akkor hívott a klubhoz technikai vezetőnek. Akkoriban ez a szakosztályvezetőnek felelt meg. Sikeres bemutatkozás volt, hiszen visszajutottunk az NB II-be. 1986-ban aztán Kistelekivel együtt hívott a Vasas, és mi igent mondtunk.


Genzwein Ferenc nevét szinte mindenki a Vasassal köti össze, a Stadler FC szakmai igazgatójaként a Bács-Kiskun megyei csapatok közül elsőként jutott fel az NB I-be, ahol bent is maradt a következő két évben.
– Nagyszerű évek voltak azok. Tudni kell, akkoriban nagyon sok szerencsevadász és simlis jelent meg a futballban, de Stadler József nem ilyen volt. Nem tudom honnan és miből, de rengeteg pénzt tett a fociba, és akkoriban kimagasló anyagi lehetőségeket teremtett Akasztón.
Genzwein két évet maradt Akasztón, és amit vállalt, teljesítette, hiszen nemhogy feljutatta a csapatot az NB I-be, bent is tartotta.

A sportvezető az interjúban beszél még arról, mennyit keresett pontosan egy Vasas-játékos akkoriban, mit is csinált újpesti tulajdonosként, miért nem lett futballista a fia, mivel foglalkozik most, mint a Testnevelési Egyetem kancellárja, és milyen állásért adná fel mostani munkáját, és persze azt is elmondta, miért volt hibás döntés
A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni!

Kapcsolódó Cikkek

  • Szalah vs. Lewandowski

    Szalah vs. Lewandowski

    Akár előrehozott döntő is lehetne a labdarúgó Bajnokok Ligája mai esti slágermérkőzése, ugyanis a Liverpool találkozik a Bayern Münchennel. Most minden szem a csoportkör gólkirályára (8 találat), Robert Lewandowskira szegeződik majd, míg a hazaiaknál Mohamed Szalahtól várják a gólokat.

  • 26 másodperc alatt lecsapták a világbajnokot

    26 másodperc alatt lecsapták a világbajnokot

    Hamar véget ért az Ultimate Fighting Championship (UFC) Phoenixben rendezett gálájának főmeccse, amelyen egykori nehézsúlyú világbajnok, Cain Velasquez csapott össze a kameruni-francia Francis Ngannouval.