EUR: 312,64 Ft
CHF: 275,62 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Egyéb II.kerület

Gyarmati Dezső Uszoda épül Máriaremetén

Letették a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszoda alapkövét, amely a tervek szerint 2019 első felében nyílik meg. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere az ünnepségen azt mondta, a 17-18 ezres, erős és összetartó pesthidegkúti közösségnek évtizedek óta álma volt, hogy uszoda épüljön a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont közvetlen szomszédságában.

A vízilabda-utánpótlás nevelésének céljával épülő uszoda belső fedett terében megtervezett 50-szer 25 méteres versenymedence keresztirányú megosztásával és elválasztásával két 25-ször 25-ös vízfelület alakítható ki, amelyek egy időben tudják szolgálni a lakossági úszásigényeket és az iskolai, óvodai úszásoktatást, illetve a vízilabda-utánpótlás edzéseinek megtartását.


Az alapkövet Láng Zsolt, Varga Mihály, Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, az uszoda névadója, Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó unokája helyezte el. (Fotó: Budai Polgár)

– Az optimális működéshez hozzájárul még egy 20-szor 10-es tanmedence, egy körülbelül ezer ember befogadására alkalmas lelátó. Továbbá lesz egy 33-szor 20 méteres kültéri medence, amely vízilabda-mérkőzések megtartására is alkalmas. Láng Zsolt polgármester hozzátette, a kerületi önkormányzat mindenfajta eladósodás nélkül önrészként több mint kétmilliárd forintot tud a beruházásra fordítani.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője (Fidesz) azt hangsúlyozta: az uszoda alapkőletétele azt is jelenti, hogy jó eredményeket akkor lehet elérni, ha tenni akaró emberek, helyi közösségek, szervezetek együttműködnek és közösen dolgoznak.


– A kormány közvetlenül félmilliárd forintot biztosít az építkezéshez, de a sportberuházások támogatását elősegítő adórendszer az, ami a legfontosabb lökést tudja adni. Varga Mihály kitért arra is, hogy 2010-hez képest a bruttó hazai termék kétszeresét költik a költségvetésből a sport- és szabadidős tevékenységek támogatására. Idén 167 milliárd forinttal több forrást biztosítanak ezekre a célokra, mint 2010-ben.

Az eredeti koncepciótervben szereplő bruttó 4 milliárd forintos becsült érték a kiviteli terv tervezői költségbecslésében bruttó 5,4 milliárd forintra emelkedett, a kivitelezői közbeszerzés ajánlattételi szakasza során pedig a legkedvezőbb árajánlat is meghaladta a bruttó 7 milliárd forintot.

A műszaki paraméterek érdemi változása, az utóbbi években fellendülő építőipari piac és az ezzel párhuzamosan jelentkező szakemberhiány, illetve a növekvő anyagárak és munkadíjak összességében vezettek oda, hogy a beruházás összértéke körülbelül 40 százalékkal nőtt.

A többletköltség finanszírozására, vagyis a 2015. évben jóváhagyott taopályázat módosítására irányuló kérelmet decemberben hagyta jóvá a Magyar Vízilabda Szövetség. A sportfejlesztési program módosítását jóváhagyó határozat értelmében a korábban megítélt és összegyűjtött körülbelül 2,8 milliárd forinton túl további több mint 2 milliárd forint összegű céges taofelajánlást tud fogadni a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. – az uszodaberuházás megvalósításával párhuzamosan. A kivitelezői közbeszerzési eljárás januárban eredményesen zárult. A kivitelezési munkákat 2018 márciusában kezdte meg az A-Híd Zrt.

Kapcsolódó Cikkek