EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb X.kerület

Ha Magyarország a bevándorlás mellett dönt, identitásunk és biztonságunk kerül veszélybe

Szerethetőbb, élhetőbb, szebb városrésszé vált Kőbánya az elmúlt hét-nyolc év alatt, és a fejlesztések folytatódnak a kerület, a főváros és a kormány között kialakult jó együttműködésnek köszönhetően. Dr. György István szerint olyan közterületi, közlekedési, kulturális, oktatási és egészségügyi fejlesztések valósultak meg vagy indultak el a közelmúltban, amelyek úgy változtatják meg kerületünk arculatát, hogy ezekre évtizedek múlva is büszkék lehetünk. Április 8-án nemcsak országunk biztonságáról és gyermekeink jövőjéről döntünk, hanem arról is, folytatódik-e Kőbánya ütemes fejlődése – fogalmazott a kormánymegbízott.

Ki emlékszik már arra, milyen volt a felújítás előtt?

Közel három évtizede dolgozik Kőbánya, illetve egész Budapest fejlesztésén dr. György István kormánymegbízott, Kőbánya korábbi polgármestere, Tarlós István korábbi helyettese, most pedig arra készül, hogy ha elnyeri a kőbányai és kispesti választók bizalmát, az Országgyűlésben dolgozzon tovább a kerületben élőkért.


– Bárhol is dolgozom, mindig szívemen viselem azt a közösséget, ahová tartozom, és a rám bízott feladatot legjobb tudásom szerint, becsülettel igyekszem elvégezni. De Kőbánya számomra mindig első az egyenlők között és Kispesthez is sok szál köt – fogalmazott a dr. György István. Ha ránézünk a kerületben 2010 óta megvalósult fejlesztésekre, látható, hogy miről beszél a képviselőjelölt: felsorolni is nehéz azokat a beruházásokat, amelyek révén szebbé, élhetőbbé vált a kerület.

Felgyorsultak a fejlesztések


– A 70-es években, a lakótelepek építése óta nem érkezett Kőbányára annyi fejlesztés, mint most, és ezeket szeretik is az itt élők: gondoljunk a füvesített vágányokkal felújított Kőrösi Csoma Sándor útra, az Újhegyi sétányra, az Új köztemető előtti térre vagy akár a kisebb közterületi fejlesztésekre – mondta. Jelenleg az Északi Járműjavító rozsdaövezetét varázsolja újra a kormány: ahogy arról a Lokál Extra is beszámolt, már épül a gyönyörű műemlék csarnok átalakításával az Opera Műhelyháza és ide költözik a Közlekedési Múzeum.

– Az ilyen fejlesztéseknek köszönhetően megváltozik a kerület arculata, így az itt élők ma már nem ipari területekkel tűzdelt külvárosként, hanem szerethető, élhető és egyre inkább vonzó városrészként tekintenek Kőbányára. Az egészségügy terén is előre lépünk: a kormány 7 milliárdos fejlesztésről döntött, így hamarosan indul Kőbánya új szakrendelőjének építése a Bajcsy Kórház területén, ahol végre XXI. századi ellátást kapnak a kerületiek. – Mindebből a kerületi önkormányzat is kiveszi a részét Kovács Róbert polgármester vezetésével: egymás után újulnak meg az orvosi rendelők, de a nívódíjas Vaspálya utcai óvoda és bölcsőde is jó példa az intézményfelújításokra. A parkok, játszóterek fejlesztése, a térfigyelő kamerarendszer mind-mind élhetőbbé varázsolják Kőbányát – mondta dr. György István.

Budapesten is szemmel látható a változás

A fejlődés egyik motorját a kiemelt beruházások jelentik; 2010 óta több mint 200 fővárosi helyszínt – köztük a Kossuth teret, a Várkert Bazárt, a Ludovika Campust, a Palatinus strandot, emellett számos műemlék épületet, egészségügyi és oktatási intézményt és közparkot – érintenek azok a kiemelt beruházások, amelyekről a mostani kormány döntött. Összehasonlításképpen: a 2010 előtti baloldali kormányok idején mindössze hét kiemelt beruházásról beszélhettünk. – Ma már nemcsak kormányzati, hanem magánberuházások is lehetnek kiemeltek, ha elegendő munkahelyet hoznak létre. Kőbányán jó példa erre a Bosch új kutatóközpontja, ahol több ezer mérnök dolgozhat – emelte ki.

Dr. György István

1984–1990 A Kőbányai Pataky István Általános Iskola tanára, majd igazgatóhelyettese

1990–2002 Kőbánya polgármestere

2010–2014 Budapest főpolgármester-helyettese, Kőbánya országgyűlési képviselője

2014– Budapest Főváros kormánymegbízottja

Születése óta Kőbányán él. Nős, három felnőtt gyermeke és két unokája van.

Biztonságunk és a stabil fejlődés a tét

– Olyan országot szeretnénk, ahol gyermekeink, unokáink felnőttként is biztonságban, otthon érezhetik magukat. Április 8-án nemcsak négy évről döntünk, hanem Magyarország hosszú távú jövőjéről. 2010 után beindítottuk a gazdaságot, így az országnak lehetősége nyílt arra, hogy kiemelten támogassuk a gyerekeket és a családokat, segítsük a dolgozókat és megbecsüljük az időseket – hangsúlyozta dr. György István. Kifejtette: ma már közel félmillió gyermek étkezik ingyen, 750 ezer kap ingyen tankönyvet és 500 ezren táborozhattak az Erzsébet-program keretében. – A családokat segíti a kormány az ismét három évig járó gyessel, a kibővített gyeddel, és a gyermekek után járó családi adókedvezményekkel, az otthonteremtést pedig az akár 10 plusz 10 millió forintos csokkal és más kedvezményekkel támogatjuk – hangsúlyozta. A munkabért terhelő adók csökkentek, miközben a fizetések nőttek; a kormány a minimálbért 73 ezer forintról közel 130 ezerre növelte. Eközben az orvosok, ápolók, tanárok és rendvédelmi dolgozók bérét is jelentősen emelte a kormány. – Ne feledjük, ma már 700 ezerrel több ember dolgozik hazánkban, mint 2010-ben. Magyarország erősödik, így megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét, és 2017-ben első ízben nyugdíjprémiumot is kaptak az idősek – sorolta a Fidesz–KDNP jelöltje.

Szeretné, ha unokái békében nőhetnének fel Magyarországon

Hangsúlyozta: nemcsak a családok és az idősek támogatásai, hanem a fővárosi, kerületi fejlesztések is veszélybe kerülhetnek, ha a bevándorlás kérdésében rosszul döntünk. – Olyan országban, olyan Kőbányán szeretnénk élni, ahol gyerekeinket, unokáinkat nyugodt szívvel engedhetjük ki az utcára, és ahol majd évtizedek múlva, felnőttként is otthon érezhetik magukat – szögezte le. Mint mondta: ha Magyarország a bevándorlás mellett dönt, nemcsak kultúránk, identitásunk és biztonságunk kerül veszélybe. Döntenünk kell majd, hogy a magyar családokat támogatjuk és a nyugdíjakat emeljük-e, vagy ezt a pénzt a bevándorlók segélyeire, elhelyezésére fordítjuk. A kettő együtt ugyanis még a gazdag európai országoknak sem biztos, hogy megy.

 

Együttműködésből fejlesztések

Ha olyan emberek képviselik az itt élőket, akik ismerik és szeretik Kőbányát, akkor olyan építkezésre, fejlesztésekre nyílik lehetőség, amelyekből hosszú távon profitálnak a kőbányaiak. Kovács Róbert polgármester és dr. György István kormánymegbízott, korábbi főpolgármester-helyettes együttműködésével számos nagy fejlesztés valósult vagy indult meg a kerületben. Többek között:

 • A Kőrösi Csoma Sándor út fejújítása, gyepszőnyeggel borított villamospályával
 • Az Új köztemető előtti tér és körforgalom megújítása
 • Az Újhegyi sétány felújítása
 • A Sibrik Miklós úti felüljáró felújítása
 • A hamarosan megépülő új Kőbányai Szakrendelő és a Bajcsy Kórház fejlesztése
 • Új kulturális központ épül az Északi Járműjavító területén az Opera Műhelyházzal és a Közlekedési Múzeummal
 • A Pongrác-telep rehabilitációja
 • A Fehér út, az Éles sarok, a Kápolna utca, a Sírkert utca és több kerületi főút felújítása
 • Új, alacsony padlós villamosok és pályafelújítás az 1-es és a 3-as villamoson
 • Új autóbuszok
 • Kétmilliárdos kormányzati támogatás a Hős utcai problémák megoldására
 • Modern konferenciaközpont épül a Hungexpo területén
 • Új kosárcsarnok épült a Kada utcai és épül a Harmat utcai általános iskolákban, amelyekben napközben az iskolák diákjai tornázhatnak

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.