EUR: 313,46 Ft
CHF: 276,84 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Hazudott terrorista barátjáról Vona

Jó néhány felszólítás után beismerte Vona Gábor Jobbik-elnök, hogy egy Kurultajon találkozott azzal a szélsőséges török politikussal, Musa Serdar Çelebivel, aki korábban a II. János Pál pápa elleni merénylet egyik vádlottja volt. Ugyanakkor a jelek szerint Vona Gábor nem mondott igazat: a merénylet logisztikusának tartott Çelebivel készült közös fotóik több találkozóról árulkodnak.

Nagy nehezen elismerte Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Echo Tv kérdésére tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy találkozott Musa Serdar Çelebivel, aki egy később előkerült CIA-dokumentum szerint 1,5 millió dollárt ajánlott Mehmet Ali Agcának, hogy ölje meg II. János Pál pápát 1981-ben. Amikor Agcát perbe fogták, Çelebit az ügyész azzal vádolta, hogy ő volt az egyik szervezője a szentatya elleni merényletnek, sőt: egyes vallomások szerint ő maga adta Agcának azt a Browning pisztolyt, amellyel 1981. május 13-án rálőtt a pápára.


Arról, hogy Vona Gábor és Musa Serdar Çelebi jó kapcsolatot tartanak fent, elsőként az Origo írt, bemutatva a szélsőségesből cukisodó ellenzéki pártvezér és az azóta is szélsőséges nacionalista, iszlamista eszméket valló Çelebi személyes találkozásáról készült fotót. A kép megjelenése után többen is felszólították Vona Gábort, hogy tisztázza szélsőséges török kapcsolatait, végül kénytelen-kelletlen a Jobbik feje tegnap beismerte, hogy találkoztak a Kurultaj fesztiválon.

Musa Serdar Çelebi és Vona Gábor

Úgy tűnik, a választási kampány hajrájában nehéz teher lehetett a beismerés a kormányváltásról álmodozó Jobbik elnökének, mert most sem bizonyult őszintének. A róla és az egykori Szürke Farkasok-közeli Çelebiről készült fotók tanúsága szerint biztosan nem egy, hanem legalább két alkalommal találkoztak egymással rövid időn belül. Az elhíresült „Brezsnyev-csókra” emlékeztető fotó ugyanis valóban a Kurultajon készült 2014 augusztusában, a többit viszont június elején fényképezték, amikor a Çelebi-féle UKID Budapesten tartott szimpóziumot, amelyen a képek tanúsága szerint Vona Gábor mellett Sneider Tamás Jobbik-alelnök is megjelent. Egyre érdekesebb, hogy az információk csepegtetésével valójában mit leplezhet Vona Gábor Jobbik-elnök.


– Vona és Çelebi számtalanszor találkozott, és ezt rengeteg fotó bizonyítja. Ráadásul levelet kaptunk Musa Serdar Çelebitől, amiben tiltakozik cikkünk miatt, közben azonban elismeri az állításainkat. Többek közt azt is, hogy a pápa elleni merénylet vádlottja volt, és emiatt négy évet ült börtönben. Találkozóit Vonával pedig egyáltalán nem tagadja – írja az Origo.

A fentiek után az is felmerül, vajon Çelebi miért ennyire jól értesült a magyar sajtóban róla és Vona Gáborról szóló cikkekkel kapcsolatban. Csak nem jó barátja, Vona Gábor értesítette erről a pápa elleni merénylet vádlottját?

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek