EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Külföld

Hibátlan fehér gyémántokat és pazar “királyi” drágakövet árvereznek el

Két hibátlan fehér gyémántot és egy eddig kizárólag királyi körökben mozgó pazar drágakövet kínál május 15-i árverésén a Sotheby’s aukciósház.

A kör alakú, briliáns módjára csiszolt egyik fehér gyémánt 51,71, míg oválisra csiszolt társa 50,39 karátos. Az aukciósház szerint a Botswanából származó két drágakő a valaha aukcióra került fehér gyémántok legnagyobbjai közé tartozik.


Az első, briliáns módjára csiszolt kő 7,8-9 millió svájci frankért (2-2,4 milliárd forint), az ovális 7-7,6 millióért cserélhet gazdát az árverésen.

A genfi licit másik sztárja a Farnese Blue nevű gyémánt lesz, amelyet az európai uralkodói családok birtokában töltött mintegy 300 év után most először árvereznek el.

A 6,1 karátos, sötét szürkés-kékes drágakő az indiai Golconda bányákból származik és szakértői becslések szerint a 3,5-5 millió svájci frankos leütési árat is elérheti a május 15-i liciten. A kő első tulajdonosa Farnese Erzsébet, Párma hercegének lánya volt, aki V. Fülöp spanyol királlyal kötött házassága alkalmából kapta 1715-ben.

A csepp alakú gyémánt több mint hét nemzedéken át öröklődött, és mivel Erzsébet és Fülöp leszármazottai különböző európai családokba házasodtak be, a drágakő Spanyolországból Franciaországba, majd Olaszországba és Ausztriába került.

“Mindezidáig egy királyi ékszerdobozban rejtőzött. Leszámítva a közeli rokonokat és természetesen a királyi ékszerészeket, senki sem tudott a létezéséről” – közölte az aukciósház.

Kapcsolódó Cikkek

  • 1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    Az orosz Progressz MSZ-10 teherűrhajó hajtóműveinek segítségével ezerkétszáz méterrel, a Földtől mért 409,35 kilométeres magasságba emelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának magasságát – közölte a Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ (CUP) vasárnap.

  • Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai “egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal – közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.