EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Belföld

Így gratulált Angela Merkel Orbán Viktornak

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez – mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország “a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén “szoros kapcsolatban” áll egymással, és Magyarország “megbízható partnerként számíthat Németországra” az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel.


A szóvivő hozzátette: “nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint “közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében”.

Arra a kérdésre, hogy a szövetségi kormány miként értékeli Orbán Viktor pártjának “antiszemita összeseküvés-elméleteket” tartalmazó választási kampányát, Steffen Seibert azt mondta, hogy a kormány alapvetően nem értékeli a szomszédos országokban és más európai uniós tagállamokban tartott választások eredményeit.


Korábban ugyan “különböző alkalmakból foglalkoztunk kritikusan a miniszterelnök és pártja politikájának egyes aspektusaival, így a tudománypolitikával vagy éppen a nemkormányzati szervezetekkel szemben folytatott politikával”, de a választási győzelem utáni napon a kancellár gratulációján kívül a német kormánynak nincs mondanivalója – fejtette ki a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mindezzel lezártnak tekinti-e a választási kampány és a választás ügyét, elmondta, hogy nem kíván elébe vágni a kampányról és a szavazásról választási megfigyelők által készítendő jelentésnek, és nem kívánja értékelni a választási kampányt. Viszont “a minket egyesítő európai értékek kérdését természetesen soha nem lehet lezártnak tekinteni”, ezekről az értékekről újra és újra beszélni kell és meg kell erősíteni őket – mondta Steffen Seibert.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gigajátszótér épül a Ligetben

  Gigajátszótér épül a Ligetben

  Megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Liget Budapest projekt keretében; az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 ezer négyzetméteren kap helyet a park dél-keleti részén.

 • Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  A március 18-24. között tartott idei TeSzedd! önkéntes szemétszedési akció sikere azt mutatja, hogy összefogott az ország egy tisztább környezetért – jelentette ki Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

 • Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Nyugati titkosszolgálatok információi mellett egy külföldi védett tanú vallomása alapján gyanítják a hatóságok, hogy a múlthéten Budapesten elfogott F.

 • Science Park épül Józsefvárosban

  Science Park épül Józsefvárosban

  Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis egy Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról kötött megállapodást Budapest három nagy egyeteme a VIII.