EUR: 331,71 Ft
CHF: 302,75 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Belföld

Így választott Magyarország – Fotók!

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy tegnap megmozdult az egész ország. Nem hiába hangsúlyozta Orbán Viktor, hogy ennek a választásnak hatalmas a tétje: bevándorlóország leszünk-e vagy sem. Ennek megfelelően a szavazáson részt vevők száma valószínűleg minden rekordot megdöntött.

Már vasárnap kora reggel sokan útra keltek, hogy éljenek állampolgári jogukkal és leadják két szavazatukat. A Nemzeti Választási Iroda adataiból már a nap folyamán látszódott, hogy rekordközeli lesz a választási részvétel. Az utolsó, 18 óra 30 perces adat alapján a választók  68,13 százaléka ment el szavazni (az eddigi rekord 2002-ben 73,51 százalék volt).


Érdekességként elmondható, hogy Budapesten a 4. vk.-ben, a II. kerületben volt a legmagasabb a részvételi arány, 18 óra 30 perckor 77,89 százalékot mértek. Vidéken pedig Budakeszin, a 2. vk-ben 77,02 százalékos volt a részvétel.

– Magyarország jövője a tét a parlamenti választáson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak vasárnap kora reggel, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában. Orbán Viktor közösségi oldalán azt is elárulta, hogy mindkét szavazatát a Fideszre adta, mert csak az a biztos.


A választások előtt a legtöbb közvéleménykutató-intézet Fidesz-győzelmet prognosztizált, csak ennek mértékében volt eltérés.

– Mindenki azt várta, hogy a növekvő részvételi kedv az ellenzéknek kedvez, és nem ez történt – mondta még a választások előtt az ATV-nek Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: a részvételi kedv elsősorban faluhelyen volt magas, amit annak tudható be, hogy a Fidesz óriási erővel kampányolt és mozgósított ezeken a településeken. Hozzátette: ez a növekedés 10 százalékos volt, ami nem kevés.

Kevesen hisznek egy ellenzéki koalíciós kormányban, derült ki a Századvég legújabb közvélemény-kutatásából, amely még a választások előtt készült. A Századvég által megkérdezettek mindössze 29 százaléka szeretné, hogy  közös ellenzéki – horrorkoalíciós – kormány alakuljon a baloldali pártokkal és a Jobbikkal, ezzel szemben 51 százalékuk az Orbán-kormány újraválasztása mellett döntene.

A Medián szombaton publikált felmérése szerint a Fidesz–KDNP listájára várhatóan 44 százalék fog szavazni, a kormánypárt így kétharmad körüli többséget szerezhet a parlamentben.

Egyébként az átjelentkezések miatt elsősorban Budapest egyes körzeteiben hatalmas, kígyózó sorok alakultak ki. Két és fél, három órán át kellett sorban állni két XI. kerületi szavazókörnél, például a Bocskai úton, sőt a VI. kerületben az Eötvös utcában is. Ezeken a helyeken még az este hét órai urnazáráskor is százak várakoztak, emiatt csak nem sokkal tizenegy óra előtt jelentették be a választási részeredményeket.

E szerint: közel 50 százalékos feldolgozottságnál a listás szavazatok 49,51 százalékot szerzett, a Jobbik 20, az MSZP-Párbeszéd 11,85 százalékot szerzett, az LMP 6,47, a DK 5,32 százalékot szerzett.

Urnazárás után néhány perccel Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: még az is lehet, hogy a választáson való részvétel rekordot dönt, így a következő országgyűlésnek erős lesz a legitimációja, ami jól mutatja, mennyire erős Magyarországon a demokrácia.

Gulyás azon túl, hogy megköszönte a részvételt, külön köszönetet mondott azoknak, akik a Fideszt támogatták.

Veszprémben, az 1. vk-ben a Fidesz–KDNP jelöltje, Ovádi Péter legyőzte a balliberális ellenzék egyik nagy esélyesének kikiáltott független Kész Zoltánt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek