EUR: 314,48 Ft
CHF: 278,30 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb IV.kerület

Ilyen az engedelmes kutya

Sokan még mindig úgy tartják, a kutyaiskola lényege, hogy cuki trükkökre tanítsuk meg kedvencünket. Pedig a kiképzés elengedhetetlen a kutya szocializációjához: ahhoz, hogy biztonságban és jólétben tudjon élni az emberek világában.

A Rex Alapítvány által szervezett Engedelmes Kutyák Napján mindenki megismerkedhetett az engedelmességi képzés sokféle, színesebbnél színesebb módszerével és kiválaszthatta azt, ami neki és kutyájának a legtöbb örömet okozza.


Az engedelmességi bemutató nagy sikert aratott (Fotó: Máté Krisztián)

Az ötödik alkalommal megrendezett Engedelmes Kutyák Napján a szervező Rex Alapítvány legfontosabb célja az volt, hogy eloszlassa az engedelmességi képzéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. A kutyaiskola ugyanis nem úri hóbort, hanem elengedhetetlen a mindennapokhoz: segítség a kutyának az emberi társadalomba való beilleszkedéshez, a gazdinak pedig mankó a helyes kutya–ember kapcsolat kiépítéséhez. Az olyan tevékenységek, mint a közös étkezés, a nyaralás, a játék vagy akár egy mindennapi séta is nehézkessé válik egy „a gazdi fején táncoló”, engedetlen kutyával. A kutya–ember kapcsolatnak a kölcsönösségre kell épülnie, hiszen nem várhatunk együttműködést négylábú barátunktól, ha nem figyelünk az ő igényeire. Ezért, amikor tanulják az alap engedelmességi feladatokat – ül, fekszik, marad, lábhoz –, a gazdinak is meg kell tanulnia „kutyául”. Például a simogatás a kutyának minden esetben megerősítést, helyeslést jelent, ezért nem ajánlott megsimogatni, ha indokolatlanul megijed.

Nagyon fontos még a következetesség, a határok és a keretek megmutatása. Ha a gazdi igazságos és határozott vezetővé tud válni, a kutya biztonságban fogja magát érezni, és a kutya–gazdi kapcsolat elmélyül. Ezen a szinten már érdemes közös hobbit, valamilyen kutyás sportot választani, amelyekből gazdag ízelítőt kaphattak az Engedelmes Kutyák Napjára kilátogatók. Volt többek között agilitybemutató, dogdancing és kutyás fitneszedzés. A kutyakiképzés legújabb irányzataiként a látogatók megismerkedhettek a kutyás személyiségfejlesztéssel, a doas i do módszerrel és a klikkertréninggel. A Rex Kutyaiskola oktatótermében pedig egész nap szakemberek válaszoltak a kutyaneveléssel kapcsolatos kérdésekre.


Kapcsolódó Cikkek