EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Egyéb XIX.kerület XX.kerület

Ilyen lesz az új híd!

Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve alapján épülhet meg a Dél-Budát és Csepelt összekötő új híd Budapesten. Az új Duna-híd nemzetközi tervpályázatának eredményét április végén hirdették ki.

Látványosra álmodták meg a győztes pályázók a hidat
MTI Fotó: UNStudió és a Buro Happold Engineering

A tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a rotterdami Erasmus hidat is megálmodó UNStudió és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium terve nyerte el − tájékoztatott az MTI. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferde kábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb.


Már a XX. század végén is felvetődött az ötlet
MTI Fotó: UNStudió és a Buro Happold Engineering

Tarlós István főpolgármester az eredményhirdetést megelőzően arról beszélt, hogy Budapest hídjain 24 óra alatt több mint 600 ezer jármű és több százezer ember kel át. − A belvárosban kialakuló torlódások oka nemcsak a hidak „viszonylag csekély” átbocsátóképessége, hanem a belváros környező utcáinak befogadóképessége − mutatott rá. A főpolgármester elmondta: Budapest északi és déli szakaszán nincs elegendő átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta, csaknem hetven éve nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között. Tarlós István közölte, az új Duna-híd közvetlen kapcsolatot teremt majd Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között is. A hatástanulmányi adatok szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépkocsival csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem nyolcezer járművel az Üllői út forgalma.

Régóta tervben van

A híd felépítésével egy régi álmot váltanak valóra: már egy 1985-ös tervben megjelentek egy megépítendő híd elképzelései, majd 1992-ben a főváros lefolytatott egy tervpályázatot, de semmi sem lett belőle.

Kapcsolódó Cikkek