EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Nyíregyháza

Ismerkedik kifutójával a jaguárkölyök

Aki az Andok világát bemutató kifutórendszer mellett időz, már láthatja a négy hónappal ezelőtt világra jött jaguárkölyköt a Nyíregyházi Állatparkban.

Az Andok-kalandok jaguárkifutójának sajátossága, hogy a látogatók egy üvegfolyosón keresztülhaladva szinte testközelből csodálhatják meg a foltos nagymacskákat. Első látásra igazán meglepő, hogy a nőstény kölyök sárga, míg anyja fekete bundájú. A magyarázat azonban egyszerű: a jaguár több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetők a halvány foltok a sötét bundán.
A Nyíregyházi Állatparkban mindkét színváltozatú egyedek megtalálhatók, mivel szerették volna bemutatni a vendégeknek, hogy többféle szőrszín is előfordul ezeknél a nagymacskáknál. A Franciaországból érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a jelenleg a kölyöktől külön élő négyéves hím sárga bundájú.


Az európai fajmegőrzési tenyészprogram keretében érkezett nősténynek ez volt az első ellése, és szépen gondoskodik kölykéről. Mivel a jaguárok magányos állatok, az utódgondozás is a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él. A 103 napnyi vemhesség után világra jött nagymacskakölyök – bár olykor anyatejjel is táplálkozik – már elsősorban a ragadozók menüjét fogyasztja.

(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

A jaguár (Panthera onca) Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója, elsősorban esőerdőkben él, de a nyíltabb, mocsaras területeken, valamint száraz füves pusztákon is előfordul. Kedveli a vizet, kiválóan úszik. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök vagy kajmánok elejtése sem jelent problémát számára. Egyedszáma manapság csökken, a legnagyobb veszélyt számára az élőhelyeinek elvesztése jelenti.


A közép- és dél-amerikai kultúrákban az erő és a hatalom szimbóluma volt. A maja civilizációban úgy hitték, hogy a jaguár a közvetítő az élők és holtak között, és megvédi a királyi családokat. Az aztékoknál pedig létezett egy elit harcos osztály, amelynek tagjait jaguárharcosoknak hívták.

(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.

  • Slytract – Erős visszatérés

    Slytract – Erős visszatérés

    A 2005-ben alakult miskolci metál formáció hosszabb szünet után jelentkezett új videoklipjével. A visszatérés olyan jól sikerült, hogy pár nap leforgása alatt komoly felkéréseket kapott a banda, például a Cannibal Corpse előtt is felléphetnek a nyár folyamán Budapesten.