EUR: 314,48 Ft
CHF: 278,30 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

PR

Jön az év első péntek 13-ája! Ne féljünk tőle!

Itt az év első péntek 13-ája. Balszerencseűző talizmánokat előkészíteni, szerencsehozó kabalákat elővenni! Sokan balszerencsés dátumnak tartják ezt a napot, mások pedig jó alkalomnak tartják, hogy megkísértsék Fortunát: a lottózókban ilyenkor mindig megugrik a forgalom.

Sokan tulajdonítanak a 13-as számnak mágikus erőt. Korábban a Szerencsejáték Zrt. egy felmérésben a babonákat kutatta. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek csupán három százalékának van szerencsét hozó babonája vagy olyan rituáléja, amellyel Fortuna kegyeit igyekszik megnyerni. A legelterjedtebb szokás általában valamilyen mozdulat vagy cselekvés. Az egyik névtelenséget kérő ötöslottó-nagynyertes annyit elárult, állandó babonája, hogy mindig hármat toppant, mielőtt belép egy lottózóba. A szerencsehozó tárgyak és személyek közül nagyon népszerű a négylevelű lóhere és a kéményseprő, míg a fekete macskát ma is a balszerencse hírnökeként tartják számon. Minden harmadik válaszadó azonban úgy nyilatkozott, hisz abban, hogy a 13-as számnak mágikus ereje van és a péntek 13-a különös jelentőséggel bír.


Fóbiásan félnek tőle

Sokakat csak megmosolyogtatnak az év legszerencsétlenebb napjához kapcsolódó legendák, egyes kutatások szerint azonban csak az Egyesült Államokban 17–21 millió ember szenved péntek 13-fóbiában, azaz a „friggatriskaidekaphobia” nevű betegségben. Maga a kifejezés az északi Frigga istennő – akinek nevéből az angol Friday, azaz péntek szó ered – nevének és a triskaidekaphobia, azaz a 13-as számtól való félelem összevonásából ered.

Kihagyták a 13-ast

A 13-as babona nem új keletű. Ezt a számot már az i. e. 1772-ben született Hammurapi törvénykönyvében is kihagyták a törvények számozásakor. A keresztény kultúrkörben az utolsó vacsora bibliai története bélyegezte meg a számot, ahol tizenhárman ültek az asztalnál. Kevésbé ismert, de egy hasonló történet szerepel a viking mitológiában is, ahol Odin és 11 társa tart lakomát, amit Loki – a viszály istene – tesz tönkre tizenharmadikként. A tizenhármas szám rossz híre a XX. század első felére annyira széles körben terjedt el, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából. A szállodákban nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám.


Miért éppen a péntek?

A pénteki nap is viszonylag régen számít elátkozottnak. Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napja szent volt, amit az isteneknek szán az ember. Ez is magyarázhatja a babona egy részét, miszerint pénteken elkezdeni egy utazást vagy bármilyen fontos tevékenységet balszerencsét hoz, hiszen ezt a napot az isteneknek kellett volna áldoznunk.

Az ókori Rómában (majd később a középkori Angliában is) a péntek volt a kivégzések napja, így szükségszerűen Jézus keresztre feszítése is péntekre esett – innen származhat a keresztény kultúrkörben a szerencsétlenséget hozó pénteki nap babonája. A szerencsétlen péntekkel kapcsolatos hiedelmek az angolszász területeken a legerősebbek. A mai napig tartja magát a legenda a HMS Friday nevű hajóról, amivel a haditengerészet azt akarta bebizonyítani, hogy a péntekkel valójában nincs semmi baj. A Péntek nevű vitorlást – amely állítólag el is süllyedt és a teljes legénység odaveszett – pénteken bocsátották vízre, a kapitány neve pedig James Friday volt. A brit királyi hajózási múzeum archívuma szerint azonban sosem létezett ilyen nevű hajó.

Babona javítja a baleseti statisztikát

Az elmúlt néhány évtizedben több tanulmány is született, amelyek statisztikai adatokkal próbálták alátámasztani –vagy éppen cáfolni – a babona igazát. Egy holland kutatás 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg, hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, ha a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken. Sok szakértő szerint az átlagostól eltérő péntek 13-i adatokról nem a dátum, hanem maga a babona tehet. Ezzel pedig bármit meg lehet magyarázni: ha kevesebb a baleset, az azért van, mert óvatosabbak vagyunk a baljóslatú napon, ha több, az meg azért, mert el is hisszük, hogy ez a nap csak rosszat hozhat, és tudat alatt bevonzzuk a balszerencsét.

Ennek pedig az a legfontosabb tanulsága, hogy rajtunk (is) múlik, hogy erre a napra szerencsét hozó lehetőségként vagy a balszerencse hírnökeként tekintünk!

Kapcsolódó Cikkek