2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Karácsony beismerte: Eltörölné a rezsicsökkentést

Egy zöldszervezetnek adott válaszlevelében Karácsony Gergely beismeri, hogy hatalomra kerülésük esetén rövid úton átalakítanák a szolgáltatások az enegergiaszolgáltatók hatósági árszabályozását, magyarul: eltörölnék a rezsicsökkentést, amely családok tízezreinek jelentős megtakarítást eredményezett.

A Reális Zöldek Karácsony Gergelynek írt levelükben arról érdeklődtek, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség komrányra kerülése esetén milyen gazdaságpolitikát alakítana ki a megújuló energiával kapcsolatosan.


A levélre írt válaszának végén Karácsony Gergely, a baloldal miniszterelnök-jelöltje előrevetíti, hogy kormányzati pozícióba kerülésük esetén eltörölnék a rezsicsökkentést.

“E mellett átalakítjuk a hatósági árszabályozást is, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat.” – írja az immáron negyedik pártot kiszolgáló politikus. Azt nem részletezi ugyan, hogy ez az a szabályozási mód, amelyek a Fidesz-KDNP kolmány az energiaszolgáltatók éhe ellenére képes befolyásolni tartani az energiahordozók hazai piaci árait. Ennek eredmény az a rezsicsökkentés, amelyet az Orbán-kabinet vezetett be, és amely nyomán milliárdok maradnak a hazai családok kasszáiban.


Ez az ellenzéki elképzelés valamilyen furcsa módon megint egybecseng az Európai Unió akaratával. Brüsszel a rezsicsökkentés bevezetése óta fúrja a magyar intézkedést, ők kivennék az ármeghatározás jogát a tagállamok kezéből.

Karácsony Gergely válaszlevele a Reális Zöldeknek:

“Tisztelt Elnök Úr!

2008 óta eltelt tíz év, és a világ fejlettebb része egyértelműen a megújuló energiák felé mozdult el. Paks2 nem csak hatalmas anyagi terhet, de komoly kockázatot is jelent az országnak. Álláspontunk szerint ugyanis nincs biztonságos atomenergia. Jávor Benedek európai parlamenti képviselő neves nemzetközi szakemberekkel együtt kidolgozta a Zöld Magyarország energia útitervet, amelyben tételesen le van vezetve, hogy lehetne megoldani Magyarország energiaellátását atomenergia nélkül, elsősorban megújuló energiaforrásokra támaszkodva. Az anyag meggyőző, javaslom figyelmébe a koncepciót: http://zma.hu/sites/default/files/ASES_hun_20161102.pdf

Ennek megfelelően kormányra kerülésünk esetén a Paks2 szerződés felmondása lesz az első intézkedéseink egyike. A kieső energiaellátást alternatív forrásokból pótoljuk, amely során számítunk az Európai Unióra, ugyanis annak új költségvetése kiemelten támogatja a klímavédelmi megoldásokat. E mellett átalakítjuk a hatósági árszabályozást is, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat.

Üdvözlettel,

Karácsony Gergely”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • 10 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek januárban

  10 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek januárban

  Januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és míg a vendégéjszakák száma az előző évivel közel azonos maradt, a szálláshelyek csaknem 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához képest – emelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott legfrissebb adataiból.

 • Így próbálja “orvosolni” vállalhatatlan zsidózását a Jobbik – Videó!

  Így próbálja “orvosolni” vállalhatatlan zsidózását a Jobbik – Videó!

  Elhatárolódik régi önmagától, és kijelentéseitől Gyöngyösi Márton – mondta a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői ülésnapján a PestiSrácok.hu riporterének, aki azt tudakolta a politikustól, hogy vállalja-e még azokat a korábbi nyilvános kijelentéseit, amelyek egyikében arról beszélt hallgatóságának, hogy a holokauszt az egy indulatokat kiváltó állatfaj.

 • A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

  A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

  A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.