2018. október 15., hétfő
Teréz

Életmód

Ki mondta, hogy a spenót nem finom?

Elő a kiskosrat és irány a piac, ahol már lehet friss spenótot kapni. A klaszikusok mellett számos finom étel készíthető ebből a növényből.

 

Profimedia,

A klasszikus tükörtojással


Hozzávalók: 60 dkg friss spenót, 2 ek olívaolaj (+ 1 a tojáshoz), 2 ek keményítő, 3 dl tej, só, bors, 1 csipet szerecsendió, 4 db tojás

Elkészítés: A spenótleveleket előbb forró, lobogó vízbe mártjuk, majd egy rövid időre jeges vízbe tesszük, és visszahűtjük, majd leszűrjük. Az olajat felmelegítjük, belerakjuk a keményítőt és világos rántást készítünk, majd felengedjük hideg vízzel és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Belerakjuk a spenótot, felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel pürésítjük.


Profimedia, Imagefood S

A serpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, és megsütjük a tükörtojásokat.

 

Csirkébe töltve

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, só, bors, 20 dkg spenót, 4 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg szeletelt sajt, édes-nemes paprika, olaj

Elkészítés: A csirkemellfiléket megmossuk, szárazra töröljük, és fél cm-enként bevagdossuk. Sózzuk, borsozzuk majd félretesszük. Száraz, forró serpenyőben megfonnyasztjuk a spenótot. A vajat felforrósítjuk, és kissé megpirítjuk rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, és néhány percig kevergetve pároljuk. A fokhagymás-spenótos keveréket a sajtszeletekkel együtt elosztjuk a csirkemellekbe vágott zsebekben, majd megszórjuk a húsokat 1-1 csipet pirospaprikával. Megkenünk kevés olajjal egy darab alufóliát, elrendezzük  a csirkemelleket, majd becsomagoljuk. Tepsibe tesszük, és a 200 fokos sütőbe tesszük 30 percre.

Profimedia, Alamy

Egyszerű leves

Hozzávalók: 40 dkg friss spenót, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg gorgonzola sajt, 1 db tömlős zöldfűszeres sajtkrém, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 1 dl főzőtejszín, só, bors

Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, majd feltesszük főni 1 liter vízben a fokhagymával és a vajjal, sózzuk, borsozzuk majd botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük a tűzre, habverővel kevergetjük, közben hozzáadjuk a darabolt gorgonzolát és a sajtkrémet. Alaposan elkeverjük.  A lisztet elkeverjük a tejszínnel és kb. 1 dl vízzel, majd ezzel sűrítjük a levest. Miután felforrt, levesszük a tűzről. Pirított zsemlekockával és reszelt parmezánnal tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Segal Viktor: A magyar sajt világszínvonalú

    Segal Viktor: A magyar sajt világszínvonalú

    Segal Viktor séf gyerekkora óta imádja a gasztronómiát, jelenleg a Bocuse d’Or januári versenyére készül a magyar csapattal Lyonba. Emellett rövidesen megjelenik Sándor Tamás bükki sajtmesterrel közös könyve, a Sajtfogások, amiből nem csak az derül ki, hogy hogyan készül kékpenészes sajttal készült csokitorta, hanem az is, hogy mitől olyan egyedülálló a termék hazai viszonylatban.