EUR: 330,33 Ft
CHF: 300,54 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Kim Dzsong Un bármikor kész tárgyalni Japánnal

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a panmindzsoni Korea-közi csúcstalálkozón azt mondta, hogy bármikor kész tárgyalni Japánnal – írta közleményében a szöuli elnöki hivatal vasárnap.

Miután Mun Dzse In dél-koreai elnök jelezte, hogy Abe Sindzó japán kormányfő hajlandó tárgyalni Észak-Koreával, Kim kijelentette: ő is kész a párbeszédre – tette hozzá a Kék Ház.


A dél-koreai államfő felajánlotta közvetítő szerepét.

“Mun elnök úr felajánlotta, hogy hidat épít Észak-Korea és Japán között” – mondta Kim Jui Kjom elnöki szóvivő.

Tokió az Észak-Koreában elrabolt japán állampolgárok évtizedek óta húzódó ügye végére szeretne pontot tenni. A japán kormány hivatalosan 17 olyan japán állampolgárról tud, akit Phenjan hírszerzési vagy egyéb céllal a hetvenes-nyolcvanas években elraboltatott. Közülük öten hazatérhettek 2002-ben. Észak-Korea azt állítja, hogy nyolcan meghaltak, a maradék négy pedig soha nem lépett területére.

Abe bejelentette, hogy Mun ígéretéhez híven felvetette a kérdést a pénteki csúcstalálkozón, és tolmácsolta Tokió vonatkozó elképzeléseit. A japán kormányfő vasárnap telefonon egyeztetett a témáról és a panmindzsoni tárgyalások eredményeiről a dél-koreai elnökkel. Abe riporterek előtt mondott köszönetet mondott Munnak segítségéért.

Telefonbeszélgetésük során Mun és az Abe megegyezett, hogy a Korea-közi csúcstalálkozó megalapozta a Kim és Donald Trump amerikai elnök között május végén vagy június elején esedékes tárgyalások sikerét. Abe nagyra értékelte a koreai vezetők nukleáris leszerelés iránti elkötelezettségét, és reményét fejezte ki, hogy a szavakat tettek követik majd. Abe és Mun bizakodónak mondta magát, hogy Trump és Kim találkozója kézzelfogható lépésekhez vezet az atommentesítés kérdésében.

Kapcsolódó Cikkek