2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Kim Dzsong Un bármikor kész tárgyalni Japánnal

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a panmindzsoni Korea-közi csúcstalálkozón azt mondta, hogy bármikor kész tárgyalni Japánnal – írta közleményében a szöuli elnöki hivatal vasárnap.

Miután Mun Dzse In dél-koreai elnök jelezte, hogy Abe Sindzó japán kormányfő hajlandó tárgyalni Észak-Koreával, Kim kijelentette: ő is kész a párbeszédre – tette hozzá a Kék Ház.


A dél-koreai államfő felajánlotta közvetítő szerepét.

“Mun elnök úr felajánlotta, hogy hidat épít Észak-Korea és Japán között” – mondta Kim Jui Kjom elnöki szóvivő.

Tokió az Észak-Koreában elrabolt japán állampolgárok évtizedek óta húzódó ügye végére szeretne pontot tenni. A japán kormány hivatalosan 17 olyan japán állampolgárról tud, akit Phenjan hírszerzési vagy egyéb céllal a hetvenes-nyolcvanas években elraboltatott. Közülük öten hazatérhettek 2002-ben. Észak-Korea azt állítja, hogy nyolcan meghaltak, a maradék négy pedig soha nem lépett területére.

Abe bejelentette, hogy Mun ígéretéhez híven felvetette a kérdést a pénteki csúcstalálkozón, és tolmácsolta Tokió vonatkozó elképzeléseit. A japán kormányfő vasárnap telefonon egyeztetett a témáról és a panmindzsoni tárgyalások eredményeiről a dél-koreai elnökkel. Abe riporterek előtt mondott köszönetet mondott Munnak segítségéért.

Telefonbeszélgetésük során Mun és az Abe megegyezett, hogy a Korea-közi csúcstalálkozó megalapozta a Kim és Donald Trump amerikai elnök között május végén vagy június elején esedékes tárgyalások sikerét. Abe nagyra értékelte a koreai vezetők nukleáris leszerelés iránti elkötelezettségét, és reményét fejezte ki, hogy a szavakat tettek követik majd. Abe és Mun bizakodónak mondta magát, hogy Trump és Kim találkozója kézzelfogható lépésekhez vezet az atommentesítés kérdésében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Frontex: A migrációs nyomás az EU külső határain továbbra is jelentős

  Frontex: A migrációs nyomás az EU külső határain továbbra is jelentős

  Noha a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain továbbra is jelentős, nincs “égető válság”, az illegális bevándorlás szintje az egymást követő öt évet vizsgálva tavaly a legalacsonyabb volt – közölte az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex 2018-as adatokat rögzítő éves jelentésében szerdán.

 • Változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

  Változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

  – Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szinte teljes megsemmisülésének ellenére változatlanul nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban – mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője szerdán egy berlini konferencián.

 • A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket

  A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket

  A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket, az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi döntései és állásfoglalásai azonban lebuktatják őket – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.