EUR: 317,85 Ft
CHF: 279,75 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Belföld

Kisétált az őrizetből Gyárfás

Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap-e nyomkövetőt a bokájára vagy sem. Ugyanakkor az is kiderült: a producert már korábban is zsarolhatták az üggyel kapcsolatban.

Már tegnap otthonában alhatott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség volt elnöke, a nemzetközi szövetség jelenlegi alelnöke, akit azzal gyanúsítanak, hogy felbujtóként megrendelte Fenyő János médiavállalkozó lelövetését.


– A Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, az őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt. Ugyanakkor a terhelttel szemben a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatása nem indokolt, ezért a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett – tájékoztatott dr. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Ennek értelmében Gyárfás már tegnap elhagyhatta a Gyorskocsi utcai őrizetet, a nyomkövető felszereléséről döntő mai tárgyalásra már idézés alapján jelenik meg.

Mint ismert: Gyárfást azzal gyanúsítják, hogy megbízta a más bűncselekmények miatt összesen 28 évre elítélt Portik Tamás maffiózót, hogy intézze el üzleti ellenlábasának, Fenyő Jánosnak, a Vico-sajtóbirodalom fejének halálát, akit Jozef Rohác, a „Patkány” becenevű szlovák bűnöző 1998. február 11-én szabályosan kivégzett egy géppisztollyal a fővárosi Margit utcában, amikor Fenyő Mercedesével megállt a piros lámpánál.


A gyilkosság megbízójának nyomára közel 20 év után bukkant a rendőrség, sajtóinformációk szerint egy olyan hangfelvétel alapján, amellyel tavaly novemberben a gyanú szerint Rohác egykori bűntársa, a felvidéki szlovák maffia fejének egykori jobb keze, Imrich K. zsarolta meg Gyárfást, aki erről be is számolt a rendőröknek.

Kérdésünkre a Fővárosi főügyészség elismerte, hogy a két ügy nyomozása összefügg, éppen ezért nem árultak el részleteket az Imrich K. ellen folyó nyomozás részleteiről.

Ugyanakkor az üggyel kapcsolatban korábban napvilágot látott információk szerint Gyárfást korábban is zsarolhatták a felvétellel. 2014-ben a Pesti Srácok hozott nyilvánosságra egy leiratot, amely állításuk szerint egy, Portik Tamás, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetője, Laborc Sándor és az ő jobbkeze, Glemba Zoltán volt III/III-as ügynök, valamint Vajtó Lajos MSZP-közeli üzletember, a Nemzeti Lóverseny Kft. akkori vezetője között lezajlott beszélgetés titkosszolgálati felvételéről készült.

Ezen Laborc és Glemba, de Vajtó is azon értetlenkedik, hogy bár a Fenyő-gyilkosság megbízója ellen egyértelmű bizonyítékok állnak a zsaruk rendelkezésére (Vajtó utalást tesz egy hangfelvételre is), ennek ellenére személye „legfölsőbb, magasabb szinten mindig tabu lett”.  A leirat szerint Vajtó ezek után arról is beszél, hogy Gyárfás egy ismeretlen külföldi személynek 100 millió forintot fizetett, mert megzsarolták.

Újra kémper

Laborc Sándort Gyurcsány Ferenc 2007 decemberében nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, később azért lett az úgynevezett kémper egyik gyanúsítottja, mert a gyanú szerint nem intézkedett, amikor megtudta, hogy elődje, Galambos Lajos „bolgár” hazugságvizsgáló szakemberekkel teszteltette a titkosszolgálat megbízhatatlannak tartott vezetőit. A valójában orosz szakemberek a vád szerint hozzáférhettek a polgári titkosszolgálat szerveréhez, ezért Galambost, Laborcot és az akkori titokminisztert, Szilvásy Györgyöt és a cégvezető P. Gábort bíróság elé állították. Az ügyben Laborcot korábban felmentették, de a Fellebviteli Főügyészség kezdeményezésére ügyüket hamarosan a Kúria előtt tárgyalják.


MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó Cikkek