EUR: 323,26 Ft
CHF: 283,25 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Sport

Klein Dávid a Mera Peak meghódításával akklimatizálódott, irány a Sisapangma

Klein Dávid túl van a Sisapangma elő-akklimatizációján, a hegymászó a tibeti expedíció megkezdése előtt egy másik hegyen, a 6476 méter magas Mera Peaken készítette fel a szervezetét az oxigénhiányos környezetre – közölte hétfőn Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere az MTI-vel.

Mint írják Klein Dávid március 27-én indult el Budapestről, hogy a tavaszi mászószezonban oxigénpalack használata nélkül érje el a Himalájában fekvő 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát.


A Sisapangma a magas és kietlen Tibeti-fennsíkon található. Itt – a kizárólag járműves megközelíthetőség miatt – nincs mód megfelelő akklimatizációra, így szükséges az előzetes túra, amellyel Dávid megfelelő módon tudta felkészíteni a szervezetét a magashegyi kihívásokhoz. Erre a trekkingre kísérte el Dávidot a Kalifa Csapat egy másik tagja, Deminger Péter.

A trekking-csapat március 31-én indult el Katmanduból (1300 m). Klein Dávid április 7-én szombat hajnalban kezdte meg a csúcsmászást. A hegymászó öt óra alatt elérte a 6476 méteres magasságot.


A tájékozató idézi Klein Dávidot, aki elmondta, hogy szombat reggel 9-kor érte el a Mera Peak csúcsát. “Remek akklimatizáció volt ez a Sisa előtt” – mondta el a hegymászó.

Klein Dávid miután levonult a hegyről visszatér majd Katmanduba, és néhány nap elteltével innen indul tovább terepjáróval a kínai határ felé. A Sisapangma 5400 méteres alaptáborát végül kétnapos meneteléssel éri el, ahol folyatja az akklimatizációt. Klein Dávid idén is oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog majd a hegyen.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma jelentőségét az adja, hogy ennek a nyolcezresnek a főcsúcsán még nem állt magyar állampolgár. A csúcs elérésével már több magyar próbálkozott. 1987-ben a Magyar Sisapangma Expedíció keretében hat magyar mászó érte el a hegy nyolcezer méter feletti elő-csúcsát. A 8008 méteres előcsúcsra legutóbb, 2013-ban Lesták Erzsébet ért fel, de a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a gerincen való átkelést a főcsúcsra.

Kapcsolódó Cikkek

 • 24 éremmel zártuk az ifjúsági olimpiát

  24 éremmel zártuk az ifjúsági olimpiát

  Magyarország 24 éremmel – 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal – zárta a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát. Ez minden idők legjobb szereplése. Fiatal sportolóink közül az úszó Milák Kristóf és Késely Ajna volt a legeredményesebb három-három győzelemmel, előbbinek pedig még egy ezüstje is van.

 • Hajrá, magyarok!

  Hajrá, magyarok!

  Holnap kezdődik az év legnagyobb hazai rendezésű sporteseménye, a budapesti birkózó-világbajnokság.

 • UFC-bajnok a birkózó vb-n!

  UFC-bajnok a birkózó vb-n!

  Október 21-én és 22-én itt lesz Henry Cejudo, aki idén az UFC bajnoka lett 57 kg-ban. Ő az első olyan ketrecharcos, aki korábban olimpiai bajnoki címet szerzett birkózásban, Pekingben (szabadfogás 55 kg).