EUR: 312,64 Ft
CHF: 275,62 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Korszerűsítettek! Napelemmel óvja a környezetet az egyetem

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozásában mintegy 122 millió forint támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített. A budapesti XI. és XVI. kerületi kollégium, a zuglói kampusz két épületén, valamint a zalaegerszegi karon a KEHOP európai uniós projekt keretében megvalósult beruházás hozzájárul a tudatos szemléletformáláshoz, valamint a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.

A felelős gondolkodás a Budapesti Gazdasági Egyetem tradicionális értékei közé tartozik és jelenleg is stratégiájának fókuszában áll. A „Társadalmi Felelősséget vállaló Egyetem” stratégiai célhoz szorosan illeszkedve az Egyetem benyújtotta a „KEHOP-5.2.11-16-2016-00002 azonosítószámon, a Napelemes rendszerek telepítése a Budapesti Gazdasági Egyetem épületein a társadalmi felelősségvállalás jegyében” elnevezésű pályázatát. A sikeresen elnyert pályázattal a BGE felelős felsőoktatási intézményként környezetvédelmi, szemléletformálási és üzemeltetési költség racionalizálási célokat is megvalósít egyben. A támogatásból továbbfejlesztett épületek villamosenergia igényüket korábban teljes egészében az országos közcélú villamosenergia hálózatból fedezték.


Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kifejtette: „Egyetemünk a mostani 122 millió forint összegű beruházással együtt összesen az elmúlt öt év során jelentős, több mint egymilliárd forint értékben végzett energetikai korszerűsítési beruházásokat. A beruházások eredményeképp nem csak az Egyetemünk üzemeltetési költségei csökkenthetők, hanem az innovatív és környezetkímélő technológiák széles körű alkalmazása összhangban áll az Intézmény Fenntarthatósági Stratégiájának megvalósításával.”

A fejlesztés keretében a BGE öt épületének tetőszerkezetére egyenként 50 kVA csatlakozási teljesítményű, HMKE méretű, hálózatra csatlakozó napelemes rendszert telepítettek. A beruházás eredményeként az Egyetem villamoshálózatából igénybe vett áram éves felhasználása várhatóan közel 275 ezer kWh-val kevesebb lesz, így az üzemeltetési költségek éves szinten akár több mint tízmillió forinttal, a környezeti terhelés pedig évente több mint 250 tonna széndioxid-egyenértékkel csökkenhet.


A Budapesti Gazdasági Egyetemről

Intézményünk közel 15 000 hallgatója a gazdaságtudomány területén – többek között turizmus-vendéglátás, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, valamint emberi erőforrások szakon – folytatja egyetemi alkalmazott-tudományi tanulmányait Budapesten és Zalaegerszegen. Oktatási portfóliónk lefedi a gazdaságtudomány szinte valamennyi szakterületét, egyediségünket és piaci elismertségünket élményalapú, gyakorlatorientált, a piaci igényekhez illesztett képzési struktúránknak köszönhetjük.

További információ: www.uni-bge.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • 10 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek januárban

  10 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek januárban

  Januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és míg a vendégéjszakák száma az előző évivel közel azonos maradt, a szálláshelyek csaknem 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához képest – emelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott legfrissebb adataiból.

 • Így próbálja “orvosolni” vállalhatatlan zsidózását a Jobbik – Videó!

  Így próbálja “orvosolni” vállalhatatlan zsidózását a Jobbik – Videó!

  Elhatárolódik régi önmagától, és kijelentéseitől Gyöngyösi Márton – mondta a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői ülésnapján a PestiSrácok.hu riporterének, aki azt tudakolta a politikustól, hogy vállalja-e még azokat a korábbi nyilvános kijelentéseit, amelyek egyikében arról beszélt hallgatóságának, hogy a holokauszt az egy indulatokat kiváltó állatfaj.

 • A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

  A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

  A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.