EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,34 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Debrecen

Közösen az egészségesebb jövőért

Megújította több mint egy évtizedes tudományos, kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködését a Debreceni Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. A cégnek fontos szerepe van a Debreceni Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projektjében is.

– A Debreceni Egyetem egyik legmeghatározóbb partnere a Richter Gedeon gyógyszergyár. A rendkívül jelentős és tartós kapcsolat a mai napon az oktatásra, kutatásra, fejlesztésre kiterjedő együttműködési szerződés megújításával erősödik – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetemen, ahol a Richter Gedeon Nyrt. vezetőivel írtak alá megállapodást. Az egyetemi vezető felidézte, hogy a több mint egy évtizedes partnerség keretében hozták létre az ország első és máig egyetlen gyógyszeripari klaszterét, illetve az ország egyetlen egészségipari Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központját.


Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója kifejtette: a vállalat tíz évvel ezelőtt nagy fába vágta a fejszéjét, amikor az egészségipar egyik leggyorsabban fejlődő területén, a biotechnológiában kezdett fejlesztéseket. – Ebben a munkában minden segítségnek örülünk, a Debreceni Egyetemet egy nagyon komoly nemzeti erőforrásnak látjuk, amellyel együttműködve jelentősen javulnak a siker esélyei – fogalmazott Orbán Gábor.

A Richter debreceni biotechnológiai üzemének alapításánál is fontos szempont volt az egyetemi háttér
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke hozzátette: tíz évvel ezelőtt a debreceni biotechnológiai üzem alapításánál is fontos szempont volt az egyetemi háttér, azóta folyamatosan bővül az ipari park és a gyár is, amiben meghatározó szerepe volt a város és a kormányzat támogatásának is. – Cégünk mint az egyik legnagyobb múltú magyar gyógyszeripari cég számára fontos cél a tehetséges magyar szakemberek itthon tartása, és hogy a szellemi hozzáadott érték itt, Magyarországon testesüljön meg – szögezte le Bogsch Erik.


A szerződés aláírásán részt vett Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki a jövőbeni kormányzati tervekről szólva elárulta, hogy a kormány támogatja a Debreceni Egyetem mintegy négymilliárd forint értékű, funkcionális élelmiszerek fejlesztésére vonatkozó kutatási projektjét. Papp László polgármester elmondta: nagy öröm, hogy a városban működő és ide betelepülő cégek igénylik és használják is az egyetemi tudásbázist, a Debreceni Egyetemre mint a városi innováció hajtóművére tekintenek. Százmilliárdokban lehet mérni azt a tőkét, munkahelyteremtő beruházási értéket, ami jelentős mértékben a Debreceni Egyetem jelenlétének köszönhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.