2020. január 25., szombat
Pál

Belföld

Külföldön is a kormánypártok arattak

Az eddig beérkezett és feldolgozott levélszavazatok számlálási eredményei szerint a külföldi magyarok rendkívül nagy arányban választották a kormánypártokat a hétvégén. A tegnap délutánig feldolgozott 130 ezer levélszavazat alapján közel 95 százalékban támogatták a Fidesz–KDNP-t.
A választási rendszernek köszönhetően a külföldön élő, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező honfitársaink részint postai úton, részint a külképviseleteken adhatták le szavazataikat, hogy éljenek állampolgári jogaikkal, és befolyásolják a hazai közéletet. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnap délutáni adatai szerint a beérkezett és feldolgozott levélszavazatok száma már meghaladta a 130 ezret. Ráadásul a külföldön voksolók is jobban átlátták a szavazólapokat, mint korábban, mert míg 2014-ben minden ötödik levélszavazat érvénytelen volt, most már csak a 15 százalékukat kellett érvényteleníteni.

A postán érkezett levélszavazatokat az NVI budapesti székházában szkennelték be április 8-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az eddigi összesítések szerint a Fidesz hatalmas támogatottságot élvez a külföldön élő magyarság körében is, ugyanis eddig a levélszavazatok csaknem 95 százaléka a Fidesz–KDNP-re érkezett, amely így további egy listás mandátumot szerzett az Országgyűlésben.
A postai levélszavazás csak szombat éjfélig volt lehetséges, ugyanakkor az NVI tájékoztatása szerint a voksok túlnyomó többségét a külképviseleteken adták le, így azok a napokban még folyamatosan érkeznek az NVI központjába. Mintegy 250 ezer levélszavazattal számolnak a szakemberek, a külhoni magyar állampolgárok voksaira vonatkozó végleges adatok csak a teljes feldolgozás után várhatók.

Ez az adat ráadásul azt mutatja, hogy a külföldi magyarok körében is a hazaihoz hasonló volt a lelkesedés a voksolás iránt. A becslések szerint ugyanis a várt mintegy 250 ezer külhoni szavazat, a regisztrált állampolgárokhoz mérten, hozzávetőlegesen 70 százalékos részvételt jelenthet.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek