EUR: 312,87 Ft
CHF: 275,91 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Külföldön is a kormánypártok arattak

Az eddig beérkezett és feldolgozott levélszavazatok számlálási eredményei szerint a külföldi magyarok rendkívül nagy arányban választották a kormánypártokat a hétvégén. A tegnap délutánig feldolgozott 130 ezer levélszavazat alapján közel 95 százalékban támogatták a Fidesz–KDNP-t.
A választási rendszernek köszönhetően a külföldön élő, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező honfitársaink részint postai úton, részint a külképviseleteken adhatták le szavazataikat, hogy éljenek állampolgári jogaikkal, és befolyásolják a hazai közéletet. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnap délutáni adatai szerint a beérkezett és feldolgozott levélszavazatok száma már meghaladta a 130 ezret. Ráadásul a külföldön voksolók is jobban átlátták a szavazólapokat, mint korábban, mert míg 2014-ben minden ötödik levélszavazat érvénytelen volt, most már csak a 15 százalékukat kellett érvényteleníteni.

A postán érkezett levélszavazatokat az NVI budapesti székházában szkennelték be április 8-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az eddigi összesítések szerint a Fidesz hatalmas támogatottságot élvez a külföldön élő magyarság körében is, ugyanis eddig a levélszavazatok csaknem 95 százaléka a Fidesz–KDNP-re érkezett, amely így további egy listás mandátumot szerzett az Országgyűlésben.
A postai levélszavazás csak szombat éjfélig volt lehetséges, ugyanakkor az NVI tájékoztatása szerint a voksok túlnyomó többségét a külképviseleteken adták le, így azok a napokban még folyamatosan érkeznek az NVI központjába. Mintegy 250 ezer levélszavazattal számolnak a szakemberek, a külhoni magyar állampolgárok voksaira vonatkozó végleges adatok csak a teljes feldolgozás után várhatók.

Ez az adat ráadásul azt mutatja, hogy a külföldi magyarok körében is a hazaihoz hasonló volt a lelkesedés a voksolás iránt. A becslések szerint ugyanis a várt mintegy 250 ezer külhoni szavazat, a regisztrált állampolgárokhoz mérten, hozzávetőlegesen 70 százalékos részvételt jelenthet.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szemetet szed az ország

  Szemetet szed az ország

  Idén is elstartolt a TeSzedd! – közel 240 ezer önkéntessel –, az elmúlt évek legsikeresebb környezetvédelmi akciója. A március 18-tól 24-ig tartó országos szemétszedés első fővárosi állomása a Bikás park és környéke volt.

 • Orbán felmosta a padlót a Jobbikkal

  Orbán felmosta a padlót a Jobbikkal

  Elfogadhatatlannak minősítette Gyöngyösi Márton jobbikos frakcióvezető holokausztgyalázó, antiszemita kijelentéseit a Mazsihisz az Origo kérdéseire válaszolva. Mint emlékezetes a portál által megszerzett videókon a Jobbik második embere, aki korábban a zsidó származású képviselők listázását is javasolta, utána egy fórumon a zsidó népirtással viccelődött.

 • Sokasodnak a botrányok Márki-Zay körül

  Sokasodnak a botrányok Márki-Zay körül

  Hiányos, majd eltüntetett pénzügyi beszámoló a családi cégben, furcsa lakáskiutalás és még furcsább, közbeszerzést megkerülő pályáztatás – ezek a botrányok alakultak ki néhány hét alatt az “összellenzéki” hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter körül.

 • Megbüntették a hisztiző ellenzékieket

  Megbüntették a hisztiző ellenzékieket

  Az Országgyűlés 36 ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentette a tavaly december történt botrányos akció miatt, amelyet ahol a munka törvénykönyvének módosítása miatt követtek el a politikusok.