EUR: 315,92 Ft
CHF: 280,94 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Leszerepelt az ellenzék

A magyar választók döntöttek, mégpedig arról, hogy nem kérnek az egymás és a kormányzat ellen acsarkordó ellenzéki politikusokból. A nem végleges választási eredmények szerint nemcsak az ellenzék pártjait, de hangadó politikusaikat is elutasította a választók többsége.

Sorra mondtak le a választás éjszakáján az ellenzéki pártok vezetői: Vona Gábor Jobbik-elnök, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és a teljes MSZP-elnökség. Nem csoda az ellenzéki pártvezérek csalódottsága és kudarcélménye, a választók egyértelműen tudomásukra hozták, hogy nem csaphatók be a „le kell váltani a kormányt” szlogenekkel és üres ígéretekkel. Az ellenzéki pártok választási eredménye nemcsak az országos listán marad el várakozásaiktól, de azok az „erős embereik”, akik megmérettettek egyéni választókörzetben, a legtöbb helyen szintén elbuktak.


Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke, Niedermüller Péter (aki egyértelműen a migránssimogató EU-irány támogatója az Európai Parlamentben) több mint öt százalékkal maradt alul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel szemben Budapest 4-es számú választókörzetében. Igaz, a vereség ellenére Gyurcsány tántoríthatatlan: a Facebookon jelentette be, hogy nem adja fel.

Az MSZP elnökségének egy része előre menekült: a koordinált indulás során visszaléptek (Bangóné Borbély Ildikó, Tóth Bertalan). Akik azonban mégis megpróbálták, azok többsége alulmaradt. Gurmai Zita, Heringes Anita, Király József, dr. Nemény András és Gúr Nándor is vereséget szenvedett. Gőgös Zoltán elnökhelyettes ráadásul csúfos vereséget szenvedett: dr. Kovács Zoltán, a Fidesz–KDNP jelöltje 46 százalékkal, de az országos politikában szinte teljesen ismeretlen jobbikos Töreki Milán is 10 százalékkal előzte meg az MSZP agrár-szakpolitikusát Pápán.


Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula, az MSZP elnöke
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az LMP is elkönyvelheti, hogy nemcsak a politika, de a választás is lehet más: mindkét társelnökük alulmaradt saját választókörzetében a kormánypárti jelölttel szemben. Igaz: Szél Bernadett alig maradt alul Csenger-Zalán Zsolttal szemben (LMP: 43,33 százalék, Fidesz–KDNP: 44,51 százalék), Hadházy Ákos viszont úgy veszített a fideszes Horváth István mögött több mint 17 százalékkal lemaradva, hogy a Jobbikon kívül minden ellenzéki jelölt visszalépett az útjából.

Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Jobbik vezetése minden párténál nagyobb vereséget szenvedett: a nyolcfős elnökség öt tagja indult el egyéni választókerületben, és mind alulmaradtak. Vona Gábor pártelnököt 5 százalékkal verte „fellegvárában”, Gyöngyösön Horváth László fideszes jelölt, alelnökét, Volner Jánost közel 20 százalékkal előzte meg Pest megye 12-es választókörzetében Földi László a Fidesz–KDNP színeiben. De alulmaradt Z. Kárpát Dániel alelnök is, a „vadászbirtok-botrányos” Sneider Tamás és dr. Fülöp Erik pedig több mint 15 százalékkal maradtak el a velük szemben álló kormánypárti győztes jelöltektől. Nem csoda, ha a csúfos eredmények után még Toroczkai László alelnök is azt mondta: megbukott a Jobbik.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Vége a nőverő Juhász pártjának

Akkorát bukott a választáson  a nőverő Juhász Péter pártja, hogy Szigetvári Viktor alelnök, miniszterelnök-jelölt szerint az is kétséges, hogy az Együttnek érdemes-e egyáltalán folytatnia a politizálást.

/Fotó: Bruzák Noémi

A számok is ezt mutatják: a párt listájára 33 ezren szavaztak (0,6 százalék), ennél még Juhász Péter Facebook-oldalának is jóval több, 88 ezer követője van. Sőt: láthatóan jól jártak a koordinált indulással, hiszen két – valamire való eredményt elért – jelöltjük, a Csepelen képviselői mandátumot elnyert Szabó Szabolcs és a budapesti 13-as választókörzetben Szatmáry Kristófot megszorongató, plakáttépkedő Vajda Zoltán a visszaléptetések következtében együttesen több mint 44 ezer, vagyis a pártlistánál 11 ezerrel több voksot kapott. Az eredmények azt is jelentik, hogy  a pártnak vissza kell fizetnie  a kampánytámogatást.

/Fotó: Bruzák Noémi

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek