EUR: 313,17 Ft
CHF: 276,60 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Egyéb XIV.kerület

Lilába öltözött a Civil Ház

A Zuglói Civil Ház adott otthont az idei Purple Day-nek, amelynek célja az epilepszia betegség elleni erőfeszítések támogatása és az epilepsziások életének bemutatása.

 

Különböző figyelemfelkeltő transzparenseket raktak ki a Zuglói Civil Házban ( Fotó: Sáfár Tibor)


Mint azt Hermál Henriettől, az esemény egyik szervezőjétől megtudtuk, a Lila Napot 2008-ban Cassidy Megan Kanadában, Halifax Westben alapította, hogy tudatosítsa: ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára.

– Magyarországon a lakosság 1,5 százaléka, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában, valamint közel ennyi családtagot és barátot érint a betegség elleni küzdelem. A legtöbb ember nem képes felismerni az epilepsziás rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, hogyan nyújtson elsősegélyt – mondta lapunknak Hermál Henriett, aki hozzátette, a Purple Day-en, március 26-án az embereket szerte a világon arra kérik, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt vagy kiegészítőt viseljenek.

Arról is szó eset, mit kell tenni, amíg megérkezik a mentő ( Fotó: Sáfár Tibor)

– A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést, és javítja az epilepsziával élők és az egészséges emberek közötti viszonyt.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Termékeny tavasz az állatkertben

  Termékeny tavasz az állatkertben

  Utódokat nevelnek a tanyaházi juhok, megszülettek az első kecskegidák, és a kengurukölyök is rendszeresen kidugja fejét anyja erszényéből.

 • Teljesen megújul a Sas út

  Teljesen megújul a Sas út

  A beruházás alapján 780 méteres szakasz újul meg, emellett 830 méter hosszú kerékpárút épül, amely csatlakozik az észak-déli hálózatba.

 • Pro Urbe díjat kapott Ormos Zsuzsanna

  Pro Urbe díjat kapott Ormos Zsuzsanna

  Ormos Zsuzsanna pedagógus, képzőművész kapta Hódmezővásárhely önkormányzatának Pro Urbe-díját. Az elismerést teljes egyetértésben ítélte oda a kitüntetett négy évtizeden át zajló munkájáért a város vezetése és a képviselő-testület.