EUR: 345,96 Ft
CHF: 321,49 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Listán a Fidesz–KDNP nyert Budapesten is

Bár az ellenzék még most is azt szajkózza, hogy sokkal több ember akart kormányváltást, mint amennyien a Fidesz–KDNP-re szavaztak, ezt a parlamenti pártokra leadott szavazatszámok elemzése tökéletesen cáfolja. A Nézőpont Intézet kutatása alapján kijelenthető, hogy a Fidesz–KDNP listán 250 ezernél több szavazatot szerzett, mint a parlamentbe került pártok összesen.

Bár a választás végeredménye a levélszavazatok, az átjelentkezők és a külföldön voksolók szavazatainak folyamatban lévő feldolgozása miatt még nem hivatalos, a jelenleg rendelkezésre álló adatokból is leszűrhető öt nagyon fontos dolog az április 8-ai parlamenti választásról, amelyet a Nézőpont Intézet állított össze.


A Fidesz és a KDNP közös listája körülbelül 2,6 millió szavazatot szerzett a vasárnapi országgyűlési választáson a feldolgozottság hétfő délutáni állása szerint. Ezzel szemben a parlamenti ellenzék listáját összesen 2,34 millió szavazópolgár választotta.

A Nézőpont Intézet választás napján készített közvélemény-kutatása alapján az is kiderült, hogy minden korcsoportban, így a 1829 évesek között is, a FideszKDNP a legnépszerűbb párt. Míg a kormánypártokra 38 százalék szavazott a legfiatalabb korcsoportból, addig a Jobbikra csak 31 százalék. A többi korosztályban egyik párt sem tudta megközelíteni a FideszKDNP népszerűségét.


A Nézőpont Intézet szerint minden voksoló korosztálynál a kormánypártok volt a legnépszerűbbek

A listás szavazatokat összesítve elmondható, a FideszKDNP Budapesten is a legnagyobb párt, nem igaz tehát, hogy Budapest valamely ellenzéki erő fellegvára lenne. A kormánypártok, nagy előnnyel, 38,3 százalékot szereztek a fővárosban, így pontosan 20 százalékponttal múlták felül a második helyezett MSZPPárbeszédet. A harmadik helyen 12,9 százalékkal a Jobbik, míg negyedikként 10,6 százalékkal az LMP futott be. A kormánypártok egyéni képviselőjelöltjei is hasonló arányban kaptak szavazatokat, a polgárok 38,7 százaléka támogatta őket. Elmondható tehát, hogy Magyarország nem szakadt ketté, a FideszKDNP Budapesten is jelentős szavazóbázissal rendelkezik.

A Fidesz joggal ünnepelte győzelmét, minden szempontból felülmúlták az ellenzéket
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az április 8-i parlamenti választást követően az ellenzék részéről az is elhangzott kritikaként, hogy vereségükhöz hozzájárult a választás egyfordulós lebonyolítási rendszere. Az egyfordulós választás bevezetésével Magyarország valójában egy európai trendhez csatlakozott, a kontinensen Franciaország kivételével minden országban, Németországban és Nagy-Britanniában is egyfordulós választást tartanak.

Ha a listás szavazás hazai eredményeit vizsgáljuk, azt sem szabad elfelejteni, hogy szavazóbázisuk jelentős növelésére kizárólag a kormánypártok voltak képesek. Míg 2014-ben 2,1 milliót meghaladó belföldi listás eredményt produkáltak, addig a mostani választáson több mint 2,6 millió voks érkezett belföldről a FideszKDNP listájára. A kormánypártok majdnem 400 ezres bővülésével szemben a Jobbik országos listájára idén 1,028 millió szavazat érkezett belföldről, ami szinte pontosan megegyezik a négy évvel ezelőtti 1,018 milliós adattal.

A Jobbikhoz hasonlóan a baloldalizöld spektrum támogatottsága is változatlan maradt négy év alatt: 2014-ben a baloldali és liberális pártok listáira összesen 1,558 millióan, 2018-ban pedig 1,494 millióan szavaztak az ellenzékre (MSZP–Párbeszéd, LMP, DK, Együtt, Momentum).

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek