EUR: 322,97 Ft
CHF: 286,01 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Nagykanizsa

Megérte? – Egészen a zárkaajtóig

Megérte? Ez a címe annak a bűnmegelőzési kisfilmnek, amelyet a zalai igazságügyi szervezetek forgattak. A produkció a törvényszék, a kormányhivatal, a büntetés-végrehajtási intézet, a megyei főkapitányság és főügyészség együttműködésében készült, diákok szereplésével.

A Nyitott Bíróság programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) indította, elsősorban fiataloknak, fogalmazott dr. Vándor Virág, a megyei törvényszék sajtószóvivője. A kezdeményezés lényegét annak idején egyetlen mondatba sűrítették: Attól félsz, amit nem ismersz.


– A program részeként az iskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatásról, a bírói függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, illetve a polgári, a büntető- és a közigazgatási perekről. A diákok a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, s úgynevezett perszimulációkban vehetnek részt – mondta el a szóvivő.

A program egyik célja, hogy a fiatalok ne kerüljenek ilyen helyzetbe (Fotó: police.hu)

Ezt a programot szélesítette ki a Nyitott Igazságügy projekt, amelyet a törvényszék és a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kezdeményezett. Ennek lényege, hogy a diákok gyakorlatiasabb módon, életszerű tapasztalatok révén jobban átlássák az igazságszolgáltatás rendszerét, s tisztában legyenek cselekményeik súlyával és következményeivel.

A kezdeményezéshez a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Főügyészség is csatlakozott, sőt együttműködési szerződést is aláírtak, amelyben vállalták többek között egy bűnmegelőzési kisfilm elkészítését. Ezt a munkát a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa támogatta, így megszületett a 45 perces alkotás, amely a bűnelkövetés pillanatától egészen a zárkaajtóig végigkövet egy bűncselekményt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.