EUR: 323,34 Ft
CHF: 285,76 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Nagykanizsa

Megérte? – Egészen a zárkaajtóig

Megérte? Ez a címe annak a bűnmegelőzési kisfilmnek, amelyet a zalai igazságügyi szervezetek forgattak. A produkció a törvényszék, a kormányhivatal, a büntetés-végrehajtási intézet, a megyei főkapitányság és főügyészség együttműködésében készült, diákok szereplésével.

A Nyitott Bíróság programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) indította, elsősorban fiataloknak, fogalmazott dr. Vándor Virág, a megyei törvényszék sajtószóvivője. A kezdeményezés lényegét annak idején egyetlen mondatba sűrítették: Attól félsz, amit nem ismersz.


– A program részeként az iskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatásról, a bírói függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, illetve a polgári, a büntető- és a közigazgatási perekről. A diákok a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, s úgynevezett perszimulációkban vehetnek részt – mondta el a szóvivő.

A program egyik célja, hogy a fiatalok ne kerüljenek ilyen helyzetbe (Fotó: police.hu)

Ezt a programot szélesítette ki a Nyitott Igazságügy projekt, amelyet a törvényszék és a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kezdeményezett. Ennek lényege, hogy a diákok gyakorlatiasabb módon, életszerű tapasztalatok révén jobban átlássák az igazságszolgáltatás rendszerét, s tisztában legyenek cselekményeik súlyával és következményeivel.

A kezdeményezéshez a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Főügyészség is csatlakozott, sőt együttműködési szerződést is aláírtak, amelyben vállalták többek között egy bűnmegelőzési kisfilm elkészítését. Ezt a munkát a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa támogatta, így megszületett a 45 perces alkotás, amely a bűnelkövetés pillanatától egészen a zárkaajtóig végigkövet egy bűncselekményt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.