EUR: 326,05 Ft
CHF: 280,82 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Nagykanizsa

Megérte? – Egészen a zárkaajtóig

Megérte? Ez a címe annak a bűnmegelőzési kisfilmnek, amelyet a zalai igazságügyi szervezetek forgattak. A produkció a törvényszék, a kormányhivatal, a büntetés-végrehajtási intézet, a megyei főkapitányság és főügyészség együttműködésében készült, diákok szereplésével.

A Nyitott Bíróság programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) indította, elsősorban fiataloknak, fogalmazott dr. Vándor Virág, a megyei törvényszék sajtószóvivője. A kezdeményezés lényegét annak idején egyetlen mondatba sűrítették: Attól félsz, amit nem ismersz.


– A program részeként az iskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatásról, a bírói függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, illetve a polgári, a büntető- és a közigazgatási perekről. A diákok a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, s úgynevezett perszimulációkban vehetnek részt – mondta el a szóvivő.

A program egyik célja, hogy a fiatalok ne kerüljenek ilyen helyzetbe (Fotó: police.hu)

Ezt a programot szélesítette ki a Nyitott Igazságügy projekt, amelyet a törvényszék és a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kezdeményezett. Ennek lényege, hogy a diákok gyakorlatiasabb módon, életszerű tapasztalatok révén jobban átlássák az igazságszolgáltatás rendszerét, s tisztában legyenek cselekményeik súlyával és következményeivel.

A kezdeményezéshez a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Főügyészség is csatlakozott, sőt együttműködési szerződést is aláírtak, amelyben vállalták többek között egy bűnmegelőzési kisfilm elkészítését. Ezt a munkát a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa támogatta, így megszületett a 45 perces alkotás, amely a bűnelkövetés pillanatától egészen a zárkaajtóig végigkövet egy bűncselekményt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kocsis: Már a nyár végén jöhet a “Soros-adó”

  Kocsis: Már a nyár végén jöhet a “Soros-adó”

  Már a nyár végén hatályba léphetnek a bevándorlási különadót, az úgynevezett “Soros-adót” tartalmazó rendelkezések – nyilatkozta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek.

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.