EUR: 322,13 Ft
CHF: 283,45 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

PR

Megkönnyíti a NAV az adóbevallást

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is segíti ügyfeleit, ugyanis elkészítette adóbevallásuk tervezetét. Magánszemélyként ettől függetlenül most is rendelkezhetünk arról, hogy a megfizetett adónk 1+1%-át melyik regisztrált szervezetnek, egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak adományozzuk. 

A munkáltató idén már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. Ugyanakkor továbbra is kötelező minden munkáltatónak és kifizetőnek a magánszemélyek részére elkészíteni (2018. január 31-éig át is kellett adnia) az összesített igazolást, amelynek alapján a munkavállaló akár maga is meg tudja csinálni szja-bevallását, de nagy segítség, hogy ezt a NAV automatikusan megteszi helyette.

Azok, akiknek van ügyfélkapujuk, mobiltelefonon, tableten vagy számítógépen is megnézhetik, és szükség esetén módosíthatják is, az adóhatóság által készített szja-bevallás tervezetet. Ha valaki azt látja, hogy rendben van, minden adat szerepel benne, akkor nincs teendője, a tervezetből ugyanis május 22-én bevallás lesz. Aki nem lép be a felületre, automatikusan elfogadja a NAV által készített dokumentumot. Azonban az őstermelőknek mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet. A bevallási tervezetek március 5-e óta elérhetők az ügyfélkapun keresztül.


Az egy százalékból befolyt összegek életet menthetnek

Hangsúlyozni kell, hogy most is mindenki szabadon rendelkezhet adója 1+1 százalékáról, amivel az általa kiválasztott szervezetet és egyházat támogatja. Az ügyfélkapuval rendelkezők ezt néhány kattintással, pár másodperc alatt kényelmesen elintézhetik, akár a NAV honlapján keresztül is.

Miért fontos ez? Mert sok kicsi sokra megy. Az elmúlt évben akadt olyan kedvezményezett, amelyik kétmilliárd forint feletti összeget kapott az 1%-okból és összesen kilenc szervezet, illetve egyház könyvelhetett el százmillió forint fölötti bevételt az adózók rendelkezéseinek köszönhetően.

Tavaly összesen 26 ezer 166 kedvezményezett számára ajánlhattuk fel az adónk 1 és +1 százalékát. A legnagyobb bevételt ebből a Magyar Katolikus Egyház könyvelhette el, több mint 2,2 milliárd forintot. A civil szervezetek közül a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt támogatták legtöbben (142 454 386 forinttal), de számos más, beteg gyermekekért dolgozó alapítvány is több tízmilliós segítséget kapott működéséhez az adózók jóvoltából. Népszerűek még az állatvédő szervezetek is, a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány például  közel 62 millió forintot kapott. 


Hogy is van ez az 1+1%?

Az első 1%-ot felajánlhatjuk például egy állatvédő szervezetnek, betegségmegelőzést segítő alapítványnak vagy akár egy gyermekmentő szervezetnek. A +1%-ot az elismert egyházaknak és kiemelt költségvetési előirányzat, a Nemzeti Tehetség Programnak adományozhatjuk.

A jogosult civil szervezetek, egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat megtalálhatók a NAV honlapján. A felajánlásról – függetlenül attól, hogy a 2017-es személyi jövedelemadó-bevallásunkat hogyan nyújtjuk be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetünk. De fontos, hogy ezt legkésőbb 2018. május 22-ig tehetjük meg.

 

Fontos megjegyezni, hogy az szja 1+1% felajánlása az adófizető számára nem jelent költséget, a kedvezményezetteknek azonban felbecsülhetetlen értéket jelent.

Kapcsolódó Cikkek