EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,36 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Pécs

Megújult a pécsi mésztufa barlang

Olyan ráncfelvarrást kapott Pécs egyedülálló geológiai képződménye, a tettyei mésztufa barlang, amivel bekerült a „legkorszerűbb” barlangok közé. A több tíz ezer éves üregrendszert több mint tíz állomásból álló interaktív elemekkel tették még izgalmasabbá.

Nemcsak a tettyei mésztufa barlangot, hanem rögtön az idegenforgalmi szezont is megnyitották a megújult járatrendszerrel. A közkedvelt látványosság tíz év után kapott új kiállítási elemeket.


Vízbetörési imitációval, fényjátékkal és geológiai idősávval is bővítették azt a kiállítást, amely eddig is nagy kedvence volt a pécsieknek.

– Ez egy fontos helyszíne a városnak, hiszen itt található a háromhektáros Pintér-kert, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központja és persze az egyik leglátogatottabb barlangunk, a tettyei mésztufa barlang is – mondta Závoczky Szabolcs, a Nemzeti Park igazgatója.

Az 1920-as években bejelentett lakcím volt a mésztufabarlang

A barlangban tavaly korszerűsítették a világítást, idén pedig befejeződött a modern információs eszközök beszerelése, valamint elkészült a barlang bejáratának helyreállítása.

– Évi 20 ezer látogatót vonz ez a barlang, és meghatározó pontja a városnak. De emellett a modern kor eszközeivel is fel kellett ruházni ahhoz, hogy izgalmas maradjon ez a turisztikai objektum – hangsúlyozta Csizi Péter országgyűlési képviselő.

Őri László, a város alpolgármestere hozzátette: a tettyei mésztufa barlangot az elsők között vették a helyi értéktárba 2013-ban, ugyanúgy, mint a bánáti bazsarózsát, a pécsi zergevirágot, az ezeréves gesztenyést. Ez is mutatja, milyen fontos érték a város életében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.

  • Slytract – Erős visszatérés

    Slytract – Erős visszatérés

    A 2005-ben alakult miskolci metál formáció hosszabb szünet után jelentkezett új videoklipjével. A visszatérés olyan jól sikerült, hogy pár nap leforgása alatt komoly felkéréseket kapott a banda, például a Cannibal Corpse előtt is felléphetnek a nyár folyamán Budapesten.