EUR: 322,17 Ft
CHF: 283,33 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Mélyponton az Orbán-kritikus Macron népszerűsége

„Úgy tekintem Európát, ahogy van, panaszkodhatunk, én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották…” Mindezt az a francia elnök, Emmanuel Macron mondta, aki 1958 óta a legelutasítottabb köztársasági elnök hazájában.

Beszólt Magyarországnak Emmanuel Macron. A francia köztársasági elnök Orbán Viktornak címzett mondata azért is pikáns, mert miközben az Orbán-kormány hamarosan a negyedik ciklusát kezdi meg, Franciaországban 1958 óta nem volt olyan elutasított elnök, mint Macron.

De Gaulle, Pompidou, Giscard d’Estaing, Mitterrand, Chirac és Sarkozy utódja kudarcot kudarcra halmaz – írja az Origo. Sokatmondó, hogy még közvetlen elődje, az addigi legnépszerűtlenebb elnök, a szocialista Francois Hollande is elfogadottabb volt közel egy év után. A bukott szocialista gazdasági miniszter – saját főnökét, Hollande-t elárulva – párton kívüli elnökjelöltként nyert. De elnökségének első éve katasztrofális képet mutat.

Emmanuel Macront a zavarodott kétarcúság jellemzi. Amit sugallni akar: erős kéz, erős elnök, Európa ura, aki a jobb- és baloldali politika között helyezkedik el.

De mi a valóság? Annyiban jobboldali, hogy az egykori Rothschild-ház bankára természetesen fél a nagytőkésektől, és nem érdeklik a szegény emberek. Szociális érzékenységét nehéz felfedezni, a nyugdíjasokat pedig kíméletlen adóval akarja sújtani.

Macron  mosolya már Áder János köztársasági elnök mellett sem volt őszinte (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A migránsokkal bezzeg kesztyűs kézzel bánik. Nem hajlandó például kidobni az országból a nyilvántartott, nem francia állampolgárságú terroristagyanús bűnözőket, az úgynevezett S-kartonnal rendelkező migránsokat. A jobboldal kérésének nem engedelmeskedett, semmilyen érdemi határellenőrzést nem vezetett be az olasz–francia határon. A migránsok országon belüli szétosztását is támogatja, holott ennek több polgármester ellenáll. Párizsban lassan tarthatatlan a helyzet, a belváros közepén felépített migránssátortáborról az Origo stábja néhány hete forgatott egy rövid összeállítást.


Párizs egyik belvárosi kerülete például egész Franciaország legrosszabb közbiztonságú része lett. A migránsokkal teli La Goutte d’Or a párhuzamos társadalmak kialakulását mutatja. Éttermekben, bisztrókban nem szolgálnak ki nőket, az utcára miniszoknyában kimerészkedő lányokat vagy fogdossák vagy egyszerűen megverik.

A calais-i migránstábort, a Dzsungelnek nevezett, valóságos kisvárost ráadásul érdemben nem tudta felszámolni Macron.

A francia elnök a nemzetközi életben próbál erősnek mutatkozni, hiszen saját országában csak kudarcok érik. Egy darabig úgy tűnt, eljött az ő ideje, mert Merkel hónapokig nem tudott kormányt alakítani, így európai kérdésekben egyedül is megszólalhatott.


A tekintélyszerzésnek természetesen Szíria bombázása is a része. Minapi interjújában bírálta Magyarországot és Lengyelországot, egyúttal az illiberális demokrácia fogalmát.

Kapcsolódó Cikkek