2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld

Mi okozta a Fidesz győzelmét?

A gazdaság sikere, a migrációs helyzet és az ellenzék széthúzása támogatta a Fidesz győzelmét – hangsúlyozták a Danube Institute keddi rendezvényének résztvevői. Közben újabb állami vezetők gratuláltak Orbán Viktornak a választási győzelemhez.

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója arról beszélt a rendezvényen, hogy maguk is meglepődtek azon, hogy – bár a korábbi közvélemény-kutatások is ezt ígérték – a Fidesz kétharmadot szerzett. „A a saját közvélemény-kutatásunknak sem hittünk” – mondta.

Szerinte a várakozások és az eredmény közötti különbség egyik oka az a médiaburok, amely a részvételi arány és az elégedetlenség növelésével próbálkozott, miközben a többség úgy látja, hogy a következő nemzedéknek az övénél jobb élete lesz, jelenleg pedig Kelet-Európában jóval optimistább a közhangulat, mint a kontinens nyugati felén – számolt be a beszélgetésről a 888.hu.

Orbán Balázs megjegyezte, miután Botka László lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, már nem volt idő felépíteni valakit, március 15. pedig azt mutatta, hogy az ellenzék nem tud élni a mozgósítás, az elégedetlenek utcára vitelének eszközével.

Boris Kálnoky, a Die Welt tudósítója hangsúlyozta, hogy míg Nyugat-Európában kikezdte a középosztályt, ezen keresztül pedig a kétpártrendszereket a gazdasági válság, Magyarországon éppen ezt a réteget erősítette meg az utóbbi évek fejlődése.

Újabb gratulációk Orbán Viktornak

Biztos vagyok abban, hogy országaink, amelyek számos közös érdeket képviselnek az európai és az euroatlanti politikában, továbbra is kölcsönösen támogatják majd egymást és szorosan együttműködnek – írta gratuláló levelében Orbán Viktornak Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szintén elismerését fejezte ki a Fidesz győzelme után: „Szívből gratulálok a parlamenti választásokon elért győzelméhez. Meggyőződésem, hogy országaink kapcsolatai a következő években is szélesedni fognak, elősegítve polgáraink jólétét”. Korábban már számtalan európai politikus gratulált a magyar kormányfőnek, többek közt Angela Merkel német kancellár, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

 

 

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek