EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Mindenhol nyert volna a Fidesz

Savanyú a szőlő: az ellenzék nem magában, hanem a választási rendszerben keresi hatalmas veresége okát. Pedig alig akad olyan demokratikus ország Európában, amelynek választási rendszerében ezzel az eredménnyel ne a Fidesz kormányozna. 

Az április nyolcadikai választás után a Fidesz–KDNP listán a szavazatok 49,27 százalékát szerezte meg, ez a parlamentben 66,83 százalékos mandátumarányt eredményezett. Több se kellett a csalódottságát tüntetésekkel levezetni próbáló ellenzéknek, hogy igazságtalanságot és „csalást” kiáltson. Persze azt már elfelejtik hozzátenni, hogy a kormánypártok a 106 egyéni választókerületből 91-et nyertek meg, ebből is adódik a 133 parlamenti széke. Nagy-Britanniában csak egyéni kerületek vannak, egy ilyen rendszerben például a Jobbiknak és az Együttnek ugyanúgy egy képviselője lenne  a parlamentben, holott előbbi pártlistájára egymillióval többen szavaztak.
– A kormánypártok ezzel a mostani eredménnyel minden választási rendszerben a mandátumok jelentős többségét szerezték volna meg, s a nagyon ritka, szélsőségesen arányos választási rendszerek kivételével mindenütt abszolút többséget is szereztek volna – mondta el lapunknak Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Orbán Balázs (Fotó: Lokál)


– A XIX. században a többségi választási rendszerek voltak divatosak – ilyen például a brit is –, amelyben az egyéni választókerületek a dominánsak, és az nyeri a parlamenti mandátumot, amely a legtöbb szavazatot kapja – mondta lapunknak a kutatási igazgató. – A rendszer előnye, hogy nagy eséllyel biztosítja a kormányzóképességet, ugyanakkor néha igazságtalan. A XX. században már inkább az arányos választási rendszerek domináltak, amelyek lényege, hogy a listás szavazatok arányában oszlik meg a mandátum a pártok között – e modell szélsőséges példája a holland rendszer. Ez ugyan igazságos, ugyanakkor gyakran instabil kormányokat hoz létre. A legutóbbi időszakban inkább az úgynevezett vegyes választási rendszerek terjedtek el, amelyek a két rendszer előnyeit – igazságosság és kormányzóképesség – akarják kiemelni. A magyar választási rendszer egy ilyen vegyes rendszer, amely alkalmas arra, hogy a választópolgárok akaratát kifejezze, illetve jól segíti a kormányzóképességet. Tehát jól egyensúlyoz a két szempont között – tette hozzá a szakember.
Ennyi mandátumaránya lenne a Fidesznek:
– Nagy-Britanniában: 85,85 százalék
– Franciaországban: kb. 70 százalék
– Olaszországban: 63,79 százalék
 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek