2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Nagykanizsa

Mit várhatunk Zakótól? – a sajátjait sem támogatta

Zakó László, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje még saját pártjának polgármesterét sem támogatta, amikor a megyei közgyűlésben a TOP-forrásokról kellett szavazni. Felmerül a kérdés, ha a megyegyűlési képviselői stallumnál nagyobb hatalomhoz jutna, miként szavazna a kanizsai és térségbeli ügyekről például a parlamentben.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Zalára eső 23 milliárd forintjáról több körben döntöttek a megyei közgyűlésben. A nagykanizsai központú választókerületbe, mint azt Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő korábban elmondta, jelentős összegek érkeztek a Mura- programhoz kapcsolódva a vízi turizmust, a természeti adottságokat kiaknázó fejlesztésekre vagy éppen a kerékpáros turizmus fellendítésére. Letenye például gazdaságfejlesztésre nyert komoly summát, s jutott pénz a sormási ipari park bővítésére is. A turisztika területén Pusztaszentlászló, Bázakerettye, Újudvar is sikeresen pályázott, akárcsak Nagyrécse, Zalakomár, Szepetnek és Letenye bölcsőde- és óvodafejlesztésre. A döntéseket nagyrészt a megyegyűlés kormánypárti képviselőinek szavazataival hozták meg.


Zakó László és a Jobbik ugyanis az első két tárgyalási körben nem szavazta meg a megye településeinek fejlesztési igényeit, később, miután fideszes képviselők figyelmeztették, lehet így is, de akkor tessék majd megmagyarázni a helyieknek, miért döntött így, már olykor-olykor igennel voksolt. Ami jellemzi a színeváltó képviselő hozzáállását – aki korábban megfordult az FKGP-ben és a MIÉP-ben is, mielőtt kikötött a Jobbiknál –, hogy Zakó nem szavazta meg a jobbikos polgármester által irányított Bánokszentgyörgy 25 milliós fejlesztési igényét sem. A település végül fideszes voksokkal nyerte el a pénzt.

Vajon mennyire vehető komolyan ezek fényében Zakó aggodalma a kistelepülésekért? Az elmúlt időszakban ugyanis azt szajkózza, hogy a Fidesz, ha nyer, megnyirbálja a falvak jogait. Holott pont a Jobbik képviselőjelöltje az, aki a települések ellen szavazott, míg a kormánypárti megyeatyák sűrűn nyomták az igen gombot a fejlesztésekre.


A migránsok két éve letarolták Dél-Zalát. Kérdés, hogy a Jobbik most megállítaná-e őket… (Fotó: MTI)

Az is felvethető, vajon a mostani sajtóhírek szerint a Simicska pénzén kampányoló jobbikos migránsellenes kijelentéseit komolyan gondolja-e. Amikor 2015-ben felmerült, hogy Sormáson átmeneti befogadótábor létesül – amelyre végül az országhatáron felépített kerítés és az így megállított bevándorlási hullám után már nem volt szükség –, a Jobbik tüntetéseket szervezett a Kanizsa-közeli településre, és ma is azt állítja, hogy nem engedne be idegeneket Magyarországra. Viszont a Jobbik az országgyűlésben nem szavazta meg azt a kormánypárti alaptörvény-módosítást, amely kimondta volna például, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be és idegen állampolgár – kivéve a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezőket – Magyarország területén csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelem alapján élhet. Vajon melyik a Jobbik és Zakó igazi arca?

Kapcsolódó Cikkek

 • Kocsis: Már a nyár végén jöhet a “Soros-adó”

  Kocsis: Már a nyár végén jöhet a “Soros-adó”

  Már a nyár végén hatályba léphetnek a bevándorlási különadót, az úgynevezett “Soros-adót” tartalmazó rendelkezések – nyilatkozta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek.

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.