EUR: 323,19 Ft
CHF: 285,71 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Nagykanizsa

Mit várhatunk Zakótól? – a sajátjait sem támogatta

Zakó László, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje még saját pártjának polgármesterét sem támogatta, amikor a megyei közgyűlésben a TOP-forrásokról kellett szavazni. Felmerül a kérdés, ha a megyegyűlési képviselői stallumnál nagyobb hatalomhoz jutna, miként szavazna a kanizsai és térségbeli ügyekről például a parlamentben.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Zalára eső 23 milliárd forintjáról több körben döntöttek a megyei közgyűlésben. A nagykanizsai központú választókerületbe, mint azt Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő korábban elmondta, jelentős összegek érkeztek a Mura- programhoz kapcsolódva a vízi turizmust, a természeti adottságokat kiaknázó fejlesztésekre vagy éppen a kerékpáros turizmus fellendítésére. Letenye például gazdaságfejlesztésre nyert komoly summát, s jutott pénz a sormási ipari park bővítésére is. A turisztika területén Pusztaszentlászló, Bázakerettye, Újudvar is sikeresen pályázott, akárcsak Nagyrécse, Zalakomár, Szepetnek és Letenye bölcsőde- és óvodafejlesztésre. A döntéseket nagyrészt a megyegyűlés kormánypárti képviselőinek szavazataival hozták meg.


Zakó László és a Jobbik ugyanis az első két tárgyalási körben nem szavazta meg a megye településeinek fejlesztési igényeit, később, miután fideszes képviselők figyelmeztették, lehet így is, de akkor tessék majd megmagyarázni a helyieknek, miért döntött így, már olykor-olykor igennel voksolt. Ami jellemzi a színeváltó képviselő hozzáállását – aki korábban megfordult az FKGP-ben és a MIÉP-ben is, mielőtt kikötött a Jobbiknál –, hogy Zakó nem szavazta meg a jobbikos polgármester által irányított Bánokszentgyörgy 25 milliós fejlesztési igényét sem. A település végül fideszes voksokkal nyerte el a pénzt.

Vajon mennyire vehető komolyan ezek fényében Zakó aggodalma a kistelepülésekért? Az elmúlt időszakban ugyanis azt szajkózza, hogy a Fidesz, ha nyer, megnyirbálja a falvak jogait. Holott pont a Jobbik képviselőjelöltje az, aki a települések ellen szavazott, míg a kormánypárti megyeatyák sűrűn nyomták az igen gombot a fejlesztésekre.


A migránsok két éve letarolták Dél-Zalát. Kérdés, hogy a Jobbik most megállítaná-e őket… (Fotó: MTI)

Az is felvethető, vajon a mostani sajtóhírek szerint a Simicska pénzén kampányoló jobbikos migránsellenes kijelentéseit komolyan gondolja-e. Amikor 2015-ben felmerült, hogy Sormáson átmeneti befogadótábor létesül – amelyre végül az országhatáron felépített kerítés és az így megállított bevándorlási hullám után már nem volt szükség –, a Jobbik tüntetéseket szervezett a Kanizsa-közeli településre, és ma is azt állítja, hogy nem engedne be idegeneket Magyarországra. Viszont a Jobbik az országgyűlésben nem szavazta meg azt a kormánypárti alaptörvény-módosítást, amely kimondta volna például, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be és idegen állampolgár – kivéve a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezőket – Magyarország területén csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelem alapján élhet. Vajon melyik a Jobbik és Zakó igazi arca?

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.