EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb IX.kerület

„Műtüdő” segíti a gyermekellátást a Heim Pál gyermekkórházban

Egy új ECMO-készülék, úgynevezett műtüdő segíti a gyermekellátást a budapesti Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. A 17,5 millió forintos gépet adományként kapta az intézet.

ECMO-készülék, azaz extracorporális (testen kívüli) membrán oxigenizátor, amelyet a Hungaropharma Zrt. adományozott a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek (Fotó: MTI Kovács Attila)

A készülék a tüdőszövetek súlyos roncsolódása esetén, a keringés összeomlásakor támogatni és helyettesíteni tudja a tüdő működését, amikor az már nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára.
Nagy Anikó, a gyermekgyógyintézet főigazgatója az átadás alkalmából kiemelte, hogy a készülék alkalmazása és a „műtüdős” kezelés jelentős szakmai összefogás eredménye. Ezt a kezelési módszert eddig a gyermekgyógyászatban nem alkalmazták, és komoly szakmai hátteret igényel a gép használata. A főigazgató elmondta azt is, hogy a kórház országos intézetként a készülékkel évente 10-15 gyermeknek nyújthat életmentő ellátást akkor, amikor a különböző hagyományos gyógyító eljárások már hatástalanok.


A berendezést tavaly használták először a gyermekgyógyászatban, a műszer egy négyéves kislány tüdejét helyettesítette, akit súlyos gyulladásos betegséggel kezeltek. A főigazgató közölte, a gyermekkórházban üzembe helyezett ECMO-készülék társadalombiztosítási támogatást kapott.
Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a XXI. század orvoslása a csapatmunkára kell, hogy épüljön, és ennek nemcsak az intézeten belül, hanem az egyes intézetek között is meg kell valósulnia. A megbízott főigazgató egyben felajánlotta a GOKI szakmai segítségét a gyermekkórháznak, hiszen a kardiológiai intézetnek többéves tapasztalata van az ECMO-készülék alkalmazásában.
Feller Antal, a készüléket adományozó Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég fontosnak tartja, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében olyan projekteket támogasson, amelyek „öntevékeny kezdeményezések”.

Kapcsolódó Cikkek