EUR: 314,48 Ft
CHF: 278,30 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb Nagykanizsa

Nagyarányú győzelem

Eddigi legnagyobb különbségű egyéni győzelmét aratta Cseresnyés Péter (Fidesz–KDNP) a zalai 3-as számú választókerületben. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára több mint 7700 szavazattal verte a második Zakó Lászlót (Jobbik), míg a harmadik helyen végzett Horváth Jácintra (DK) 19 ezer voksot vert.

A nem hivatalos végeredmény szerint a 49 493 voksolóból 24 332-en tettek Cseresnyés Péter neve mellé ikszet, ami 49,69 százalékos eredmény. Zakóra 16,5 ezren, Horváthra valamivel kevesebb, mint ötezren szavaztak. A negyedik helyen végzett dr. Károlyi Attila (LMP) 1685 voksot kapott. A szavazókörök döntő többségében fölényesen nyert Cseresnyés Péter, és nem volt olyan feldolgozottsági szint, amelynél ne ő vezetett volna.


Az adatokat tanulmányozva megállapítható: Dél-Zalában is megbukott a taktikai szavazás elmélete, a választók Nagykanizsán és térségében sem kértek az esetleges káoszkoalícióból. Itt ugyan visszalépés nem volt, de Zakó László komoly országos médiatámogatást kapott, a különféle ellenzéki választási oldalak őt hirdették a legesélyesebb jelöltnek. Horváth Jácint is tudomásul vehette ezt, hiszen érdemi kampányt nem folytatott. A DK-s önkormányzati képviselő, aki az MSZP támogatásával indult, a nagykanizsai baloldal legnagyobb választási vereségét szenvedte el.

Cseresnyés Péter feleségével együtt a Rozgonyi-iskolában szavazott (Fotó: Gergely Szilárd)

Az ellenzék Nagykanizsán sem ilyen eredményre számított, lelkiállapotukat jól tükrözi egyik hangos támogatójuk Facebook-bejegyzése, aki kis túlzással már mindenkit feljelentett a városban, és ádáz harcot folytatott Cseresnyés Péter és a Fidesz ellen. Többek között azt írta – minősítve a választói döntést –, hogy „amikor a nagy többség nem a jót akarja, hanem a rosszat, annak további fennmaradását támogatja, akkor el kell gondolkodnom azon, hogy nekem van-e, lehet-e helyem, részem ebben az eltorzult, eldeformált világban?”. Néhány órával később pedig ezt posztolta: „egy (számomra hosszú) álmatlan éjszaka után úgy döntöttem (lehet, hogy talán rosszul, majd az idő meghozza rá a választ), hogy egy egész birkahodállyal szemben értelmetlen harcolnom. Különösen, hogy egyedül maradtam, érdemi segítséget, támogatást sehonnan sem kaptam, az általam felmutatott értékrend értéktelennek bizonyult. Ezért visszavonulok a közélettől.”


Cseresnyés Péter vasárnap éjszaka több mint száz támogatójával, segítőjével ünnepelte a Fidesz–KDNP elsöprő országos és saját, nagyarányú egyéni sikerét.

– Köszönöm a választópolgároknak, mert azt a bizalmat és felelősséget kaptuk, hogy megőrizzük Magyarországot magyar országnak. Minden erőnkkel ezért fogunk dolgozni a jövőben is – fogalmazott a győzelem éjszakáján a politikus, aki 2002-ben került először a parlamentbe, és már az ötödik ciklusát kezdi az Országgyűlésben.

Kapcsolódó Cikkek