EUR: 320,69 Ft
CHF: 280,94 Ft
2019. április 24., szerda
György

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 10. rész – A mudi

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Mudi Fajtamentő Egyesület mutatkozik be.

A fajtáról


A mudi egyike a magyar kutyafajtáknak, és kezdetektől fogva arra tenyésztették, hogy szoros kapcsolatban éljen az emberrel, segítse annak munkáját. Nagyszerű terelő ösztönét máig megőrizte, napjainkban azonban népszerű családi kutya lehet belőle. Erre alkalmassá teszi mérete – hisz nem túl kicsi és nem is túl nagy – és kivételes intelligenciája, valamint emberközpontúsága.

A legkülönbözőbb színekben létezik, de a legelterjedtebb a fekete bunda. Könnyű ápolni és tisztán tartani, elég hetente egyszer kifésülni a szőrét. Szinte elsőre megtanul mindent, így nevelése komoly sikerélményt jelenthet akár első kutyás gazdiknak is. Amit viszont fontos szem előtt tartani: épp bámulatos esze miatt mindig következetesen kell vele bánni, mert hamar észreveszi és kihasználja a gyenge és bizonytalan kétlábú főnököt.


Szeret az ember közelében lenni, de nem feltétlenül igényli a babusgatást. Ha épp nincs dolga, csendben elhever a lakás egy zugában, onnan követi fél füllel, fél szemmel az eseményeket.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy feladat nélkül is jól érzi magát: mint minden munkakutya, a mudi is szereti ha dolgozhat. Ehhez természetesen nem feltétlenül kell birkanyájat beszerezni, a kutyás sportok, kirándulások, játékok remekül lekötik a kutyus fölös energiáit.

Nem veszi jó néven, ha hosszasan magára hagyják, bár egyedüllét után aktív közös idővel azért hagyja magát kiengesztelni. A házőrzés a vérében van, jó jelzőkutya, de ritkán ugat feleslegesen.

A gyerekekkel általában jól kijön, tűri a játékot, hálás minden vele való foglalatosságért. Idős korára sem veszíti el játékosságát és megfelelő tartás mellett fittségét sem.

Akik családi kutyát keresnek, azoknak sajnos ritkán jut eszünkbe a mudi, pedig ezt a remek fajtát csak ajánlani tudjuk mindazoknak, akik azért szeretnének kutyát, hogy az a családjuk és az életük része legyen.

Az örökbefogadás menete

A Mudi Fajtamentő Egysület kutyái ideiglenes befogadó családoknál, az ország különböző pontjain várják, hogy rájuk találjon az igazi. Aki úgy dönt, hogy egy örökbe fogadott mudival vidámítja napjait, az telefonon vagy e-mailben keresheti fel az Egyesületet. A honlapon fent vannak a gazdira váró kutyák, de a fajtamentők szívesen segítenek abban, hogy az azonos vérmérsékletű kutya és gazda egymásra találjon.

Ideális esetben kutya és örökbefogadó között több találkozó zajlik le, de természetesen a fajtamentők tekintettel vannak a távolságokra is, sőt a kialakuló összhangot is figyelembe veszik döntéshozatalkor. Ha mindenki mindent rendben talál, kezdődhet az örökbefofadás, melynek során kizárólag a leendő gazdi veheti át személyesen az újdonsült négylábú családtagot.

Az örökbefogadás költségei

A Mudi Fajtamentő Egyesület oltva, chipezve, ivartalanítva parazitamentesítve adja át a kutyákat. Ezen költségekért 10 ezer forintot kérnek el, de természetesen minden adományt szívesen fogadnak.

Az Egyesülettel a http://www.mudimento.hu/kapcsolat.html  címen lehet felvenni a kapcsolatot, és ezen a honlapon tájékozódhatnak az örökbefogadásra váró kutyusokról is. 

Fotók: https://www.facebook.com/Mudi-Fajtament%C5%91-Egyes%C3%BClet-149517058455632/

 

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek

  • Milliárdokat sütögetnek el a magyarok a grillszezonban

    Milliárdokat sütögetnek el a magyarok a grillszezonban

    Milliárdokat sütögetnek el Magyarországon a grillszezonban: tavaly május és augusztus között 2,4 milliárd forint értékben 1200 tonna grillkolbász fogyott a boltokban, de nagy népszerűségnek örvendett a grillsajt is – olvasható a Világgazdaság szerdai kiadásában.

  • Mi is az a szándékos vakság?

    Mi is az a szándékos vakság?

    Amikor tudatosan elfordítjuk a fejünket, mert nem akarjuk észrevenni, hogy a kollégánk szépen lassan az alkoholizmus felé tart, vagy a titkárnő a főnök szeretője, esetleg egy rangidős kolléga kellemetlen stílusa miatt már számos gyakornok felmondott, az a munkahelyi szándékos vakság.