EUR: 333,98 Ft
CHF: 306,59 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 8. rész – A komondor

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Komondor Fajtamentés-Rescue mutatkozik be.

Bár hazánkban jó ideje divat a legkülönfélébb nemzetek ebeivel őriztetni a portát, valójában a komondornál aligha akad tökéletesebb jelölt erre a posztra. A zsinóros szőrű négylábú ösztönösen őriz házat, védi a családot és kimondottan szívesen vigyáz a gyerekekre. Erős területőrző ösztöne miatt természetesen megfelelő szocializációt és következetes nevelést igényel, de gondos gazda mellett ez a kutyafajta tökéletes családtaggá válhat, amelyik a ház körüli jószágokra is veszélytelen.


Tartását első sorban kertben javasolják, de akad példa arra is, hogy nagyszerű panellakó vált a komondorból. Zsinóros bundája mindenképpen rendszeres ápolást igényel: fésülni nem lehet, egy speciális technikával szokták szakavatott kezek zsinórokra bontani a szőrtengert,  de sok kozmetikus javasolja, hogy évente egyszer, tavasszal szabadítsuk meg az ebet a hosszú szőrzettől, amely könnyen filcesedik.

Jellemét tekintve igen határozott, mire felnőtt korba ér, ezért fontos, hogy pontosan tudja, hol van a helye a család nevű falkában. Okos, de főként született intelligenciáját érdemes kihasználni, az alapparancsokat hamar megtanulja, de általában a komondorok nem lesznek az agility pályák sztárjai. Sok kutyatartás azért fullad kudarcba, mert a gazdik küllem alapján választanak és életmódjuk alkalmatlan arra, hogy kielégítsék az adott fajta – például egy aktív vadászkutya – igényeit. Mivel a komondor munkája a terület és a család védelme, ez a feladat tökéletesen kielégíti az igényeiket, így boldog kutyaként élhetnek, fontosságuk teljes tudatában.


Az örökbefogadás menete

A Komondor Fajtamentés Rescue örökbefogadható ebeiről a Faceboook oldalon lehet naprakész információkat találni. Amennyiben valaki úgy dönt, komondort szeretne, az ott megadott telefonszámon veheti fel a kapcsolatot a fajtamentőkkel. A szervezet ezután személyes találkozót egyeztet a gazdijelölttel, ennek alkalmával az örökbefogadó személyesen találkozhat több komondorral egyszerre, és az ismerkedést a fajtamentők segítik. Mivel a komondor a határozottabb fellépésű kutyák közé tartozik, a szakemberek a több órás ismerkedés alkalmával segítenek választani, hogy az örökbefogadó az életkörülményeinek, és saját habitusának megfelelő kutyát választhassa. Különlegessége a szervezetnek, hogy azokat is szívesen látják a komondor falkánál vendégségben, akik még csak ismerkednek a fajtával, de nem hoztak döntést. Ha gazdi és eb egymásra talál, aláírják az örökbefogadási szerződést. De arra is van lehetőség, hogy első körben ideiglenesen történjen az örökbefogadás, különösen azokban az esetekben, amikor a gazdijelöltnek korábban még nem volt dolga komondorral. A szervezet aktív utógondozást végez: az örökbe adott komondorok gazdái bármikor kérhetnek és kapnak szakszerű segítséget a komondor neveléséhez, sőt ha szükséges, akkor a rehabilitációhoz. Ez e lehetőség azok számára is adott, akik nem örökbefogadták, hanem vették a kutyájukat, a fajtamentők elsődleges célja ugyanis ennek a nagyszerű magyar fajtának a megmentése, és az ősi fajtajelleg megőrzése.

Örökbeadás költségei

Az örökbeadásnak fix költsége nincsen, de az oltások árát, vagy egyéb hozzájárulást is szívesen fogadnak, hiszen ezek a pénzek teszik lehetővé, hogy a szervezet tovább folytassa munkáját, és további komondorokat mentsenek meg.

Fotók: Komondor Fajtamentés-Rescue

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek