EUR: 332,10 Ft
CHF: 304,06 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 7. rész – A labrador- és a golden retriever

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Retriever Rescue mutatkozik be.

A fajtáról


A családi filmek sztárja, nagyszerű segítő, tökéletes barát – ez első hallásra remekül hangzik, nem is csoda, hogy a retrieverek az elmúlt évtizedekben elképesztő népszerűségre tettek szert. Azzal azonban sokan nem számolnak, hogy ez a négylábú szeretetbomba rengeteg törődést és okítást igényel ahhoz, hogy pozitív tulajdonságai kellőképpen érvényesüljenek.

Két típus létezik: a rövid szőrű labrador retriever és a hosszabb szőrű golden retriver. Tulajdonságaik hasonlóak: rendkívül emberközpontúak, ezért házőrzőnek, vagy kizárólag kertben tartott ebnek nem alkalmasak: az elhanyagolt kutyus ugyanis szívesen szökik vagy éppen viselkedésbéli problémák jelentkeznek nála.


Mivel hihetetlenül okosak, fontos, hogy az agytekervényeiket is időről időre megjárathassák. Nem érdemes megvárni, míg ezen a téren önállósítják magukat, mert azt bizony a kedvenc cipőink vagy a bútorok sínylik meg. Mivel eredetileg vízi vadászok voltak, imádják a vizet, szívesen lubickolnak, vagy mentik ki a gazdi által elhajított fadarabot, labdát a hullámok habjaiból.

Nagy mókamesterek és remek családi kedvencek lehetnek, de csak abban az esetben, ha a gazdi napi szinten szán elég időt a retriever fizikai, szellemi és lelki szükségleteinek kielégítésére. A rengeteg befektetett energia azonban megtérül, hisz egy retriever mellett sohasem lehet unatkozni!

Örökbefogadás menete:

A Retriever Rescue gondozásában lévő ebek kivétel nélkül ideiglenes befogadóknál élnek, ami segíti a szocializációt és a rehabilitációt. Emellett az is előny, hogy az adott ebről az ideiglenes gazdi rengeteg hasznos információt adhat: legyen szó a kutya jelleméről, étvágyáról vagy éppen arról, mennyire szívesen viseli el más állatok társaságát.

Első lépés a telefonos vagy emailben történő kapcsolatfelvétel, melynek során a gazdijelölt és a szervezet munkatársa tisztázzák nagyjából az elképzeléseket. Ezután következik a kérdőív kitöltése, melynek során kiderül, hová, milyen körülmények közé kerülne az örökbeadásra váró eb. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag kerti tartásra például nem adnak retrievert, éppen a fajtára jellemző emberközpontúság miatt: egy ilyen “alkalmi kapcsolat” ugyanis nem elégíti ki a retriever igényeit: nekik fontos, hogy a lehető legtöbb időt imádott kétlábú falkatagjaikkal együtt töltsék, közös élettérben élhessenek a gazdival.

A kérdőív kitöltése után sor kerül a személyes találkozóra egy előre egyeztetett időpontban. Ha itt ember és állat között lobban a szikra, akkor következő lépésként a fajtamentők tesznek látogatást a leendő gazdinál. Ha megfelelőnek találják a körülményeket: indulhat a költözés, a hivatalos örökbefogadási szerződés aláírása.

A szervezet szereti nyomon követni védenceik további sorsát: örülnek későbbi beszámolóknak, de ők is igyekeznek kapcsolatban maradni a mentett jószág új gazdájával.

Az örökbefogadás költségei:

Minden kutya oltva, ivartalanítva, chipezve és parazitamentesítve költözhet új otthonába. Bár a fajtamentők nem kérnek el fix összeget örökbeadáskor, nagyon örülnek minden adománynak, hiszen ennek segítségével tudnak újabb gazdátlan jószágokat hozzásegíteni ahhoz, hogy olyan boldog életet élhessenek, amilyen kijár egy vérbeli retrievernek.

Fotók: Retriever Rescue

Szervezet elérhetősége: https://www.facebook.com/retrieverhelp és https://retrieverhelp.hu/

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kicsi a bors, de erős! Mini kocsi, óriási élmény

  Kicsi a bors, de erős! Mini kocsi, óriási élmény

  Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a meglepkék kínálatában ez az egyik legőrültebb extrém szabadidős tevékenység. Első ránézésre leginkább a 30-as, 40-es évek versenyautóinak kicsinyített másaira hajaznak ezek a Mini Hot Rodok, ám van az a mondás, hogy “kicsi a bors, de erős”.

 • Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt révén. A Smart Liget koncepciója az Európában is egyedülálló megoldásokkal a városrészt a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró károsanyag-kibocsátással működő helyévé teszi.

 • Újra beégett Karácsony

  Újra beégett Karácsony

  Tarlós István főpolgármestert akarta lejáratni legújabb videójában Karácsony Gergely, de visszanyalt a fagyi, ugyanis az ellenzéki jelölt kisfilmjében rosszul írták le azt, hogy Budapest.

 • Sérült gyerekek az állatkertben

  Sérült gyerekek az állatkertben

  A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan részesei legyenek a társadalomnak, mint ép társaik – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a 28.