EUR: 328,09 Ft
CHF: 297,55 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Extra

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 9. rész – A vizslák

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a Vizslamentés és a Futrinka Egyesület mutatkozik be.

A fajtáról


Rövidszőrű magyar vizsla

Sokan emlékszünk még a macskák elkötelezett rémére, Frakkra. A vizsla, akárcsak rajzfilmbéli megtestesítője, eleven, okos jószág. Több fajtája létezik, hazánkban a legelterjedtebb természetesen a magyar vizsla, annak is a rövid szőrű változata, de nem szabad elfeledkezni a drótszőrű változatról is. Foltos, pöttyös színváltozatban, szintén rövid vagy szálkás szőrrel tenyésztették a német vizslát, a gyönyörű acélkék vizslák pedig a weimariak. Emellett még rengeteg népnek van vizsla fajtája, ám ezek legtöbbje nagyon ritka itthon, aligha találkozunk velük a fajtamentőknél, ahol többnyire a magyar és német vizslák keresnek gazdát. Fontos számára, hogy képességeinek megfelelően foglalkoztassák, méghozzá napi rendszerességgel. Ez a kutyafajta vadászatra lett kitenyésztve, kiváló nyomkövető, gyorsan és szívesen tanul. Rendkívül nagy a mozgásigénye, mégsem tenné boldoggá, ha egy kertes ház körül kellene őrködnie. Egyrészt, nem alkalmas erre a posztra, másrészt lételeme az ember közelsége. Aki vizslát szeretne, az számoljon azzal, hogy ebét nem csak lemozgatni, de oktatni kell. Szívesen agilityzik, de a vadászat okoz neki igazi örömet: amikor az erdőben rohanhat, követve a vad nyomait.Az apportírozást ennek a fajtának találták kii: nincs az a messze elhajított bot vagy labda, amit egy lelkes vizsla ne kutatna fel és hozná vissza zsákmány gyanánt a gazdinak.  A legtöbb vizslafajta rövidszőrű, így ezen fajta képviselői egyáltalán nem bánják ha “kénytelenek” a lakás kényelmén, netán a kanapén is osztozni a gazdival. Szeretik a nagy kirándulásokat, szívesen válnak akár népesebb család tagjává is, hiszen nagyszerű intelligenciájuknak köszönhetően könnyű őket összeszoktatni a gyerekekkel, más házi kedvencekkel is.

Drótszőrű német vizsla

 

Az Örökbefogadás menete


A vizslamentéssel a Facebook oldalon lehet felvenni a kapcsolatot, írásban. A  leendő gazdi akár konkrét kutyát nézett ki magának, akár a szervezet segítségét kéri a választásban, megkapja a szükséges segítségeket. Kap egy kérdőívet, amit ki kell töltenie, ennek alapján a fajtamentők már könnyebben tudják egymáshoz irányítani az ideális gazdit és ebet. Mivel a Vizslamentők családoknál helyezik el ideiglenesen a mentett ebeket, jól ismerik a gazdira váró ebek természetét, ami megkönnyíti az örökbeadást. Az igények felmérése után ideális esetben létrejöhet a találkozó egy előre megbeszélt helyen és időpontban. Ha a kiválasztott eb és a leendő gazdi között továbbra is kölcsönös a szimpátia, akkor jöhet a következő lépés, az örökbefogadás. Ilyenkor az ideiglenes befogadó személyesen viszi el a kutyust a családhoz, meggyőződnek arról, hogy a körülmények valóban megfelelnek-e egy vizsla tartására. Segítő tanácsokkal látják el a befogadót, hogy egészen biztosan zökkenőmentes és hosszútávú legyen a befogadás. Kérik és a szerződésben ki is kötik, hogy amennyiben a gazdi életkörülményei megváltoznak és mégsem tudja tovább tartani a kutyát, jelezze a szervezet felé, akik ebben az esetben ismét magukhoz veszik az ebet. Szerencsére azonban ilyen ritkán fordul elő. A szervezet szoros kapcsolatban áll a Futrinka Egyesülettel, amelyik szintén foglalkozik mentett vizslákkal. Nekik telephelyük is van, ahol a kutyusok megtekinthetőek. Ők szintén személyesen viszik el a kutyust leendő otthonába és csak kinti tartásra nem adnak vizslát.

Weimari (balra) és magyar vizsla

Az örökbefogadás költségei

A Vizslamentés oltva, chipezve, ivartalanítva parazitamentesítve adja át a kutyákat. Ezek költsége általában 30 ezer forint. Ezt az összeget támogatásképpen szívesen fogadja a szervezet, de nem teszi kötelezővé az anyagi hozzájárulást.

Drótszőrű magyar vizsla

A Vizslamentés a https://www.facebook.com/vizslamentes/  facebook oldalon érhető el. A kapcsolatot az  [email protected] mail címen lehet felvenni velük.

A Futrinka Egyesület munkájáról a http://futrinkautca.hu/magyar-vizsla/  oldalon kaphatunk bővebb felvilágosítást.

Fotók: https://www.facebook.com/vizslamentes/

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek