EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Belföld

Nem segíthettek nők a szumóversenyen rosszul lett polgármesternek

A japán szumószövetség vezetője kénytelen volt bocsánatot kérni amiatt, hogy kiutasították a küzdőtérről azokat a nőket, akik újra akarták éleszteni az eszméletét vesztő helyi polgármestert.

A szumó hagyományai szerint a kör alakú küzdőteret, a dohjót szentként tisztelik és nőknek tilos belépni oda.


Rjozo Tatami, a Japán délnyugati részén fekvő Maizuru polgármestere egy szerdai versenyen a küzdőtéren elmondott beszéde közben esett össze. Két nő, egészségügyi alkalmazottak azonnal a küzdőtérre siettek és elsősegélyben részesítették a 67 éves férfit. Miközben két másik nő is a helyszínre érkezett, a bírók felszólították a nőket, hogy azonnal hagyják el a küzdőteret.

“Hölgyeim, hagyják el a küzdőteret. Csak férfiak menjenek fel” – mondta a bírók egyike.

A közösségi médiában az esetről megjelent videó hatalmas felháborodást okozott a szigetországban, sokan bírálták az szumó illetékeseit azért, mert a hagyományokat többre tartják egy ember életénél.

Hakkaku Nobujosi, a szumószövetség elnöke szerda késő este kiadott közleményében helytelennek nevezte a nők kiutasítását a küzdőtérről és bocsánatot kért, miközben megköszönte a nőknek, hogy megpróbálták megmenteni a polgármester életét.

Azzal védekezett, hogy a felszólítást a küzdőtéren megjelenő nők miatt pánikba esett egyik bíró szájából hangzott el. “Helytelen reagálás volt egy életveszélyes helyzetben” – hangsúlyozta Hakkaku.

A polgármester agyvérzést szenvedett, azonnal megoperálták a helyi kórházban és állapota stabil – közölték önkormányzati illetékesek.

A női jelenlétet tiltó szumóhagyományok számos ellentmondásos esetet okoztak az elmúlt évtizedekben, magas rangú női politikusoknak például megtiltották a győzteseknek járó elismerések átadását a küzdőtéren.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gigajátszótér épül a Ligetben

  Gigajátszótér épül a Ligetben

  Megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Liget Budapest projekt keretében; az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 ezer négyzetméteren kap helyet a park dél-keleti részén.

 • Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  A március 18-24. között tartott idei TeSzedd! önkéntes szemétszedési akció sikere azt mutatja, hogy összefogott az ország egy tisztább környezetért – jelentette ki Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

 • Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Nyugati titkosszolgálatok információi mellett egy külföldi védett tanú vallomása alapján gyanítják a hatóságok, hogy a múlthéten Budapesten elfogott F.

 • Science Park épül Józsefvárosban

  Science Park épül Józsefvárosban

  Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis egy Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról kötött megállapodást Budapest három nagy egyeteme a VIII.