EUR: 336,87 Ft
CHF: 314,29 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Belföld

Orbán elsőként ismerte fel a tömeges migráció veszélyeit

Lehet, hogy sokan tagadják, de ettől még tény: Európában elsőként Orbán Viktor ismerte fel a tömeges migráció problémáit. Már 2014 júniusában arról beszélt a magyar kormányfő a német Bild című lapnak, hogy a képzett munkaerő hiányát nem lehet bevándorlással enyhíteni és, hogy ő a társadalmi konfliktusokhoz vezető bevándorlás helyett a családok támogatása törekszik.

Orbán Viktor szerint Európában sürgős irányváltásra van szükség, különben összedől “az európai ház”. A miniszterelnök a Bild című német lapnak adott interjújában mondta ezt még 2014 nyarán.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A következő év elején aztán sajnos be is következett egy olyan merénylet Párizsban, amely rámutatott a tömeges, ellenőrizetlen migráció és a terrorizmus kapcsolatára. A január 7-i Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadásban 12 ember halt meg és 11 sebesültet követelt a vérontás.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint új politika kell, Európának új véderőművekre és stabilizátorokra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a biztonságát fenyegető rengéseket és mozgásokat. A kormányfő erről szóló nyilatkozatát Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el az MTI-nek a franciaországi mészárlás után. Vagyis a magyar kormányfő már három évvel ezelőtt jól látta, hogy védekezni kell a tömeges migrációval szemben.
Eközben a párizsi merényletek után három nappal Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, ráadásul a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke azt találta mondani:„a menekültkérdésnek és a terrorizmusnak lényegében nincsen közös halmaza”.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is beállt a sorba, ugyanis így fogalmazott: “elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor bármilyen módon is összefüggésbe hozza a bevándorlás jelentette kihívásokat a terrorizmussal”.


Francia rendőrök a tettesek után kutatnak a Párizstól északkeletre fekvő Longpont faluban 2015. január 8-án, miután az előző nap két terrorista géppisztollyal megtámadta a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségét. Tizenkét ember életét vesztette, legalább négy életveszélyesen megsebesült. A lap korábban többször kiváltotta muzulmánok felháborodását. (MTI/AP/Thibault Camus)

A magyar miniszterelnök 2015 nyarán, a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor rendezvényén már arról beszélt: “a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek és nemzetek megmaradása vagy eltűnése, illetve felismerhetetlenségig történő megváltozása. “Orbán Viktor az újkori népvándorlás jelenségét értékelve kiemelte: most már nem csupán az a kérdés, mi magyarok milyen Európában szeretnénk élni, hanem az, lesz-e egyáltalán mindaz, amit mi Európának nevezünk.

Vajon Orbán Viktor a jövőbe látott? Aligha. Csak nem dugta homokba a fejét, mint azok a balliberális európai politikusok, akik a mai napig a migráció hasznosságát szajkózzák.  Sokatmondó, hogy Angela Merkel német kancellár néhány hete már maga is elismerte, hogy bizony Németországban több no-go zóna is létrejött.  Korábban erről nem volt hajlandó még beszélni. Persze nemcsak Németországban, hanem más nyugat-európai államokban is jelentős problémákat okoz a migráció.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015. június 17-én bejelentette, hogy kerítés épül a szerb-magyar határra. Az ellenzék erre rögtön új vasfüggönyről kezdett beszélni.

Orbán Viktor 2015. szeptemberében a német Bildnek adott interjújában azt mondta: “a kommunizmus kerítése ellenünk irányult, viszont az a kerítés, amelyet most építünk, értünk van.”

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a napokban tagadta, hogy győzelmük esetén lebontaná a határzárat, ám ez nem igazán hihető. 2015 májusában ugyanis a Párbeszéd olyan javaslatcsomagot tett közzé, amelyben azt kérték, majd később felszólították a kormányt, hogy semmiképpen ne épüljön fel a határkerítés.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Párbeszéd rendszeresen „vasfüggönynek” nevezte a déli határon épített kerítést, és ellenezte annak felépítését, mivel szerintük az nyolcszor annyiba kerül a magyar adófizetőknek, mint amennyit az ország évente uniós forrásból a menekültügyre költ. A PM levélben is kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a kerítés­építésről szóló törvényjavaslatot, majd Karácsony Gergely pártja azt is javasolta, hogy az állam üresen álló laktanyák megnyitásával, illetve uniós forrásokból biztosítson megfelelő ellátást és gyors menekültügyi eljárást a migránsoknak.

– Ha nem lenne a kerítés a déli határon, több tízezer migráns érkezne évente Magyarországra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja, miután a magyar-szerb határnál található Tompán járt.

A Facebook-oldalára feltöltött videón a kormányfő emlékeztetett arra, hogy 2015-ben “milyen áradat zúdult be a föltartóztatás és megállítás minden esélye nélkül Magyarországra”. “Rossz érzés volt, hogy kiszolgáltatottnak éreztük a hazánkat, de aztán megépítettük a kerítést, ezt ma megnéztem, saját szememmel láthattam, hogy ez egy komoly építmény, a világ bármely országa megirigyelhetné” – jelentette ki, hozzátéve: a kerítés képes arra, hogy fizikai erőszak nélkül is megvédje Magyarországot.

 

Mindnyájan ellenezték a kerítést!

Botka László, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje : “Természetesen azon leszünk, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen” (2017. május 24., Reuters interjú)

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje: “Ha elkezdünk riogatni, ha elkezdünk arról beszélni, hogy lezárjuk a határokat, azzal semmire nem fogunk menni.”(2015. január 23., M1)

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: “Pillanatnyilag a kvótarendszer, amit ugye elővezettek, uniós szinten lenne egy olyan megoldás, amely Magyarország számára könnyebbséget hozna, anélkül hogy Kósa Lajosnak vasfüggönyöket kellene építeni, anélkül is tudna segíteni azokon a problémákon, amelyekkel most szembesülünk, de leginkább amivel esetleg szembesülhetnénk.”(2015. június 10., Kossuth rádió)

Vona Gábor, a Jobbik elnöke: “A kerítés egy hatalmas bukás, azt gondolom, a kormány bevándorláspolitikájának a bukása történt meg. A kerítés még föl sem épült, de nyilvánvalóvá vált, hogy alkalmatlan Magyarország megvédésére.”(2015. augusztus 26., Echo TV)

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke:„A PM követeli, hogy a 35 milliárd forintba kerülő kerítés megépítése helyett a kormány arra költsön, amire itthon valóban szükség van.”(2015. július 13. Népszava)

 

Kapcsolódó Cikkek