2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Orbán megvalósítja Trump álmát

Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Trump amerikai elnök álmát valósítja meg – írja a Bloomberg. Cikkük szerint a magyar modell néhány eleme az Egyesült Államokban is működne, ha a republikánus vezetés elég bátor lenne azok kipróbálására.

Megvalósítható-e Donald Trump álma, hogy visszaszorítsa a globalizálódást, és megsegítse annak károsultjait? – teszi fel a kérdést Leonid Bershidsky, a Bloomberg szerzője a magyar gazdasággal foglalkozó elemzésében. A válasz pedig az, hogy 2010 óta immár harmadik kétharmados győzelmével Orbán Viktor magyar kormányfő bebizonyította, hogy ezt meg lehet tenni, legalábbis egy ideig.


A cikk emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor 2010-ben egy összeomlás szélén álló Magyarországot vett át. Ezt követően nagyon határozottan elindult az ország pénzügyeinek rendbetétele felé. Folyamatosan emelkedett a gazdasági növekedés, visszafizette az adósságot az Európai Uniónak és az IMF-nek, s csökkentette az államadósságot. Az elemzés szerint Magyarországon működik a demokrácia, és a Fidesz olyan gazdaságpolitikának köszönheti sikerét, amely emelte a béreket és csökkentette a munkanélküliséget.

(MTI/EPA pool/J. Scott Applewhite)

A lapnak megszólalt György László, a Századvég vezető közgazdásza, aki elmondta, hogy az ipar kulcsfontosságú ágazataiban döntő pozíciókat elfoglaló külföldi vállalatok jóval kevesebb adót fizettek, mint a magyar vállalkozások: a gyógyszeriparban például 2010-ben 18 százalékos adót fizettek, miközben a magyar középvállalkozásoknak 52 százalékos volt az adójuk.


– Az Orbán-kormány ezt az igazságtalanságot korrigálta – mondta, hozzátéve, hogy Magyarország a posztkommunista átmenet idején elveszítette munkahelyeinek egyharmadát, míg Lengyelországban ez az arány 20, a Cseh Köztársaságban pedig 10 százalékos volt.

A Bloomberg kiemelte a jövedelemadó csökkentését, a családoknak nyújtott adókedvezményeket (amit nagylelkűnek nevezett) és a külföldi adósságállomány csökkentését. Megjegyezte, hogy az Orbán-kormány 2010 óta 750 ezer munkahelyet teremtett.

– Orbán lényegében azt csinálta, amit Donald Trump elnök ígért: enyhítette a globalizálódás veszteseinek, elsősorban az alacsony jövedelmű dolgozóknak a terheit. Ők pedig a voksukkal honorálták ezt az ország legszegényebb vidékein – állapították meg.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek