EUR: 334,34 Ft
CHF: 311,04 Ft
2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Külföld

Piromániás migráns gyújtogatott Lipcsében – Videó!

Hatalmas tűz pusztított egy lipcsei társasházban a hétvége folyamán. A tűzet egy 32 éves szír migráns okozta, aki miatt egy fiatal lány életét vesztette és többen kórházba kerültek. A német Bild című lapnak a túlélők vallottak a látottakról.

Mint tudjuk, péntek este egy 32 éves szír férfi felgyújtott egy társasházat Lipcsében. A tűz a ház udvarában lévő kukában keletkezhetett, de a lángok hamar átterjedtek a régi épület fából készült lépcsőházára, mire a tűzoltók kiértek az ötemeletes ház már lángokban állt. Az épületben lakók egy része a tetőre menekült, mások pedig az erkélyeken vagy az épület homlokzatán, egy keskeny párkányon egyensúlyozva várta, hogy megmentsék őket. A tűzoltók a lakók egy részét létrákon mentették ki. Két embernek 17 méter magasról, a tetőről kellett leugrania egy légpárnára.


Egy 40 éves nő, Sandy B. életét vesztette a tűzvészben, élettársa Rocco R. pedig életveszélyes sérülésekkel került a kórházba. A tűzben több háziállat is elpusztult, 17-en súlyosan megsebesültek, valamint 34 ember vesztette el otthonát, ugyanis az épület teljesen kiégett és egyes részei össze is omlottak. A piromániás migráns egyébként szintén a társasházban bérelt lakást, arra várt, hogy menekültkérelmét elbírálják, most azonban nem csak gyújtogatásért, hanem emberölésért is felelnie kell a bíróságon. 

A német Bild című lap felkereste a túlélőket, akik megdöbbentő őszinteséggel emlékeztek vissza a történtekre.


– Amikor a lángok felcsaptak épp aludtunk. Arra ébredtem, hogy a 13 éves lányom pánikolva az ágyam mellett áll. A lakásunk ajtaja lángolt, a füst pedig ömlött a nappaliba. Az járt a fejemben, hogy meg fogunk halni. Akkor eszembe jutott, hogy egyszer a tv-ben láttam, hogy ilyen esetekben zacskókat kell az orrba és a szájba tenni. Szerencsére pont volt a közelben egy tekercs kutyapiszok zacskó. Később egy tűzoltó mondta, hogy csak azért éltük túl, mert beugrott ez az ötlet – mesélte a lapnak Beatrice H.

A családot végül a tűzoltók mentették ki egy létra segítségével. Amikor kinyitotta az ablakot hallotta Rocco R. segélykiáltásait, aki a barátnőjét próbálta megmenteni, sikertelenül. Beatrice szerint az utcán még látta egy pillanatra Roccót, akit megpróbáltak újraéleszteni, majd egy mentőautóba rakták és elszállították.

Egy nagymama is megszólalt a Bildnek. Silke Basatemür hét éves unokája, Angelie nála töltötte az estét és a Madagaszkár című animációs filmet nézte, amikor égett műanyag szagot éreztek.

– Először azt gondoltam, hogy a tv-vel van baj, de amikor kinyitottam a bejárati ajtót, láttam, hogy sűrű, fekete füst kavarog a lépcsőházban. Beszaladtam és kivittem Angeliet és a kutyám az erkélyre, ott vártuk meg a tűzoltókat, közben a tetőről szikrák hullottak ránk. Az unokám csak annyit mondott, miután megfékezték a lángokat, hogy nagyi most nincs otthonod. Azt válaszoltam neki, hogy van életem, ami sokkal fontosabb – emlékezett vissza Silke Basatemür.

Kapcsolódó Cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek