2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Belföld

Portik évekig rögzíthette Gyárfás szavait

Benyújtotta az ellene szóló gyanúsítás cáfolatát az ügyészségnek Ihász Sándor volt főügyész, akit bűnpártolással gyanúsítanak a Fenyő-ügyben. Ugyanakkor az ügyészségnél nem egyetlen felvétel, hanem számos hanganyag lehet, mert Portik Tamás négy éven át rögzíthette beszélgetéseit Gyárfás Tamással.

Portik Tamás négy éven át minden beszélgetésüket rögzítette Gyárfás Tamással, s ezek most mind az 1998-as Fenyő-gyilkosság nyomozását végző hatóságok birtokába kerültek – írta a Heti Válasz. A hetilap szerint Portik a 2000-es évek elején tért vissza Magyarországra, s mert korábban az olajmaffia elleni nyomozás miatt külföldi számkivetettségben élt, megpróbálta feléleszteni itthoni kapcsolatait. Ekkor vette fel a kapcsolatot Gyárfással is, akivel ekkoriban elismerten ingatlancserében állapodtak meg, de Portik – a Heti Válasz szerint – éppen azért beszéltette Gyárfást többször is a Fenyő-gyilkosságról, hogy kompromittáló anyagot gyűjtsön, amit Portik a gyilkosság végrehajtójával, Jozef Roháccsal őriztetett.


Mint ismert: az ügyészség azzal gyanúsítja az időközben 28 évre elítélt maffiózót és a Nap Tv egykori tulajdonosát, hogy Gyárfás felbujtására Portik adta a megbízást Rohácnak, hogy likvidálja a tévés akkori üzleti riválisát, Fenyő Jánost, a Vico-médiabirodalom urát, amit a szlovák bérgyilkos meg is tett 1998. február 11-én.

Fotó: Mészáros Diána

A Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban bűnpártolással meggyanúsított Ihász Sándor volt főügyész időközben „tételes cáfolatot” nyújtott be az ügyészségnek gyanúsításával kapcsolatban. Mint emlékezetes: Ihászt azzal gyanúsítják, hogy tavaly októberben Gyárfástól kapott egy leiratot egy olyan hangfelvételről, amely már akkor elvezethetett volna a Fenyő-gyilkosság felbujtóihoz, de nem tett vele semmit. A dokumentumot megtalálták a főügyészi posztról már decemberben felmentett Ihász lakásán az idén áprilisban tartott házkutatáskor.


– Évtizedes barátként, magánemberként adtam általános jogi tanácsot Gyárfás Tamásnak, és nem ügyészként – állítja a hvg.hu által megszerzett vallomásában Ihász.

Csütörtök délután újra kihallgatták Gyárfást, de a PestiSrácok szerint a nyomozók nem tártak fel új bizonyítékot a gyanúsított és ügyvédje előtt.

Budapest, 2016. március 31.
Portik Tamás a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Fegyverrel járt Fenyő

A Figyelő interjút készített Kormos Valériával, aki könyvet írt Fenyő életéről, amelyben azt állítja: Fenyő kivételen erőszakos szereplője volt a ’90-es évek végére kialakult vadkapitalizmusnak, sokszor engedéllyel tartott fegyvere villogtatásával adott nyomatékot szavainak és bármely üzleti ellenfelén átgázolt. Kormos szerint Fenyő mind baloldali, mind egy-két akkori jobboldali politikussal is szoros viszonyt ápolt, s bár „egyértelmű volt, hogy az SZDSZ volt a favoritja, minden kapura focizott”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek