EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,34 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Külföld

Rengeteg embert megölt a Boko Haram iszlamista csoport

Tizennyolc ember meghalt, legalább nyolcvannégy pedig megsebesült, miután hétfőre virradóra az északkelet-nigériai Maiduguri egyik peremvárosában, egy laktanya közelében feltehetően a Boko Haram iszlamista csoport fegyveresei lövöldözni kezdtek – közölte a mentőszolgálat egyik vezetője.

Bello Dambatto, az állami katasztrófa-elhárítás (SEMA) gyorsreagálású egységének vezetője az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy 18 holttestet számoltak meg Bale Shuwa és Bale Kura elővárosokban. Hozzátette, hogy az emberek akkor haltak meg, amikor menekülni próbáltak a támadók és a katonák közötti lövöldözés elől.


Egy harmadik elővárosban, Alikarantiban két öngyilkos merénylőt lőttek le a katonák, mielőtt működésbe hozhatták volna a testükre erősített robbanószerkezeteket – közölte Dambatto.

A támadók megpróbáltak behatolni Borno szövetségi tagállam fővárosába, öngyilkos merénylőkkel, tűzfegyverekkel és pokolgépekkel rátámadtak a város bejáratánál lévő támaszpontra – közölte egy nevének elhallgatását kérő magas rangú tiszt. Elmondta, hogy tizennyolc fegyveres érkezett gyalogosan, hogy megtámadja a bázist, míg hét öngyilkos merénylő Bale Shuwarban és Alikarantiban polgári személyeket vett célba. A “terroristák” aknavetővel lőtték a katonákat – tette hozzá.


A mintegy 3 millió lakosú Maiduguri a Boko Harammal folytatott konfliktus kilenc éve alatt végig kulcsfontosságú szerepet játszott. A terrorszervezet eddig 20 ezer embert ölt meg.

Maidugurit homokfal és árkok övezik, hogy megakadályozzák a dzsihadista csoport támadásait.

Legutóbb a karácsonyi hétvégén hatoltak be fegyveresek a Boko Haram bölcsőjének számító városba.

Muhammadu Buhari elnök korábban azt közölte, hogy a 2016-ban két szervezetre bomlott Boko Haramot megsemmisítették.

Ez volt a legsúlyosabb támadás, a városban, amióta a kormány a múlt héten kijelentette, hogy tárgyalást folytat a lázadókkal az állandó fegyverszünet érdekében.

A kormány nem árulta el, hogy a Boko Haram melyik tagszervezetével tárgyal, azt sem tudni, hogy a csoport melyik része követte el a vasárnapi támadást.

 

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek