EUR: 312,64 Ft
CHF: 275,62 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Egyéb Békéscsaba

Sikert arattak a megyei tanulók

Békés megyében több mint 500 versenyző közül heten jutottak az országos döntőbe a szakképzési területen tanuló diákok országos tanulmányi versenyei keretében. Az iparkamarák által szervezett megmérettetés tulajdonképpen a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

A végső forduló „a szakmák ünnepe”, a Szakmasztár Fesztivál, amit április végén rendeznek Budapesten, ahol a látogatók száma tavaly 15 ezer körüli volt. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve  a rájuk épülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében. Idén az országos szakmai versenyekre 43 szakképesítésben több mint 7500 fő jelentkezett. Nagy jelentőséggel bír ez a verseny a végzősök számára abból a szempontból is, hogy aki a megadott eredményt eléri, mentesül a szakmai vizsga írásbeli tevékenysége alól. Idén a Békés megyei indulók közel 20 százaléka tudta elérni ezt az eredményt.


Továbbjutó diákok

  • GySzC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma: Somogyi Krisztián (asztalos)
  • BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: Dudás Barbara (cukrász), Szalóki Krisztina (cukrász), Borzán Mihály (eladó), Kassai Anett (eladó), Kovács Anita (kereskedő)
  • GySzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma: Major Ádám (festő, mázoló, tapétázó)

Az eseményre olyan diákok is ellátogatnak, akiknek a pályaorientáció szempontjából fontos lehet azt megtekinteni. A csoportok egynapos szakmai kirándulás keretében térítésmentesen vesznek majd részt a rendezvényen. Békés megyéből idén is mintegy 500 diák kap rá lehetőséget. A Szakmasztár Fesztivál színpadi produkciói közé idén két Békés megyei művészeti csoportot is beválogattak. A békéscsabai Aerofit Sportegyesület és a Kemény Gábor szakközépiskola néptáncosai képviselik nemcsak iskolájukat, de Békés megyét is. A verseny online közvetítésének pályáztatása is Békés megyei sikert hozott, ugyanis a Vásárhelyi Pál szakgimnázium tanulói lettek a befutók, olvasható a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

Kapcsolódó Cikkek