EUR: 312,64 Ft
CHF: 275,62 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Egyéb Sopron

Soproni borászcsalád negyvenéves múlttal

Komoly elismerésben részesült a soproni Bónis-Reitter Borászat a közelmúltban, ugyanis a Szakmai Elit 2018 díjátadó gálán a soproni vállalkozás Kékfrankos Roséját ítélték a legjobbnak kategóriájában.

A család négy évtizedes borászati múlttal rendelkezik, de fut a másik szálon egy fiatal vállalkozás ambiciózus, tehetség tagokkal – mesélte a Lokál Extrának Bónis Péter.


A család is besegít a munkába
Fotó: Bónis

– Mit kell tudni a borászat múltjáról?
– A Bónis-Reitter Borászat egyik ágáról a Reitter család révén 40 éves múlttal rendelkezik, míg a másik oldaláról a dédnagyszülők örökségét viszi tovább. Kezdetben csak középiskolai tanulmányaim mellett segítettem, később a főiskolán sajátítottam el a szőlészet és borászat elméleti alapjait. Ismereteimet a gyakorlatba ültetve társőstermelőként szálltam be a családi vállalkozásba. 2007-től azonban egy ismert külföldi borászatnál kezdtem el dolgozni, ahol a legmodernebb technológiákkal ismerkedtem meg. 2014-ben indítottuk el saját vállalkozásunkat. Tevékenységünk tehát 2014 óta két szálon fut. Míg nagypapám elsősorban folyó borokat állít elő, addig én főként kiváló minőségű palackos borok előállításával és értékesítésével foglalkozom.
– Igazi borászcsaládról beszélhetünk, ez miben mutatkozik meg?
– A család szinte minden tagja kiveszi a részét a munkából a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Van, aki a gépek karbantartásában segít, van, aki az értékesítésben, van, aki az adminisztrációban, a gyerekek pedig a szüretnél szorgoskodnak. A szőlőmunkát, a bor készítését – tízéves külföldi tapasztalattal a hátam mögött – magam végzem, saját elképzeléseim szerint.

A Bónis-Reitter Borászat fiatalabb képviselői
Fotó: Bónis

– Hogy fogadtátok az elismerést?
– Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen színvonalas gálán a díjazottak között lehettünk. Külön öröm számunkra, hogy egy olyan díjat kaptunk, amelyre nem kellett és nem is lehetett pályázni – szakmai szempontok alapján ítélték nekünk.
– Mik a további tervek?
– Nemcsak a borvidéken, hanem országos szinten is elismert borászattá válni. Próbálunk minél több országos rendezvényen részt venni, hogy minél többen megismerjenek minket. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk továbbra is a soproni közönség megnyerésére és megtartására. Emellett különböző rendezvényeket tartunk két-három havonta a Pálos Pincében, ahol mindig bemutatjuk az aktuális újdonságokat.


A díjról
A Szakmai Elit díjátadó gálát évről évre megrendezik. Ezúttal az Év Top Rosé Csúcsborok 2017 elismerést a Bónis-Reitter Borászat Kékfrankos Roséja érdemelte ki.

Az év egyik csúcsbora lett a Bónis-Reitter Borászat bora
Fotó: Németh József

Kapcsolódó Cikkek